Söz konusu haber sitesinin haberinde kotanın arka planı hakkında da bilgiler verildi. AB'de 1984 yılından bu yana, üretim fazlası sebebiyle ortaya çıkan 'süt gölleri' ve 'tereyağı dağları' görüntülerini engellemek amacıyla inek sütü üretiminde kota uygulandığı bilgisi verilen haberde, Avrupalı çiftçilerin böylece, talepten bağımsız olarak ürettikleri süt için yüksek fiyattan alıcı bulabiliyor ve kotasını aşan ülkelerdeki üreticilerin bir ceza ödemek zorunda kaldığı kaydediliyor.

Söz konusu haberde şu bilgilere yer veriliyor:

Kotanın ilk olarak yalnızca beş yıl süreyle yürürlükte kalması öngörülmüştü. Ancak bu süre daha sonra peş peşe uzatıldı. AB son olarak 2008'de, kotaları 31 Mart 2015 tarihine kadar kademeli olarak kaldırma kararı almıştı.

Bir basın toplantısı düzenleyen Avrupa Komisyonu'nun tarımdan sorumlu üyesi Phil Hogan, kotaların kalkmasıyla birlikte fiyatlarda dengesizlik yaşanabileceğini, ancak üreticilerin karşılaşabilecekleri risklere karşı tetikte olacaklarını söyledi.

Hogan aynı zamanda, piyasa odaklı bir yaklaşımın süt üreticilerine yeni fırsatlar da getireceğini belirtti. Komisyon üyesi, 'Süt kotalarının kalkmasıyla birlikte, kırsal kesimde ciddi bir iş imkanı ve büyüme sağlayacak katma değerli üretimi güçlendirmeye yönelik fırsatlardan faydalanacağız. Özellikle Uzakdoğu'da, yeni pazar fırsatlarımız var' dedi.

Hogan, son 30 yılda Avrupa'nın bu fırsatları Yeni Zelanda gibi ülkelere kaptırdığını söyledi.

Almanya ve İrlanda memnun

AB'deki en büyük üreticisi Almanya ve önemli ihracatçılardan İrlanda, kotaların kaldırılmasını memnuniyetle karşıladı. Alman çiftçilerin birliği DBV, kota sisteminin üreticiler için yaklaşık 15 milyar Euro ek maliyet anlamına geldiğini ve artık bundan kurtulduklarını söyledi.

İrlandalı çiftçilerin birliği IFA ise üyelerinin, kotaların rafa kalkmasından doğan fırsatları yakalayabilecek durumda olduklarını belirtti.

Avrupa Süt Ürünleri Birliği (EDA) de kotaların rafa kalkmasının bürokratik yükü azaltacağını ve sektörün rekabet gücünü artıracağını kaydetti.

'Kriz yolda'

Ancak kotaların kalkmasından memnun olmayanlar da var. Bir grup çiftçi, Salı günü Avrupa Parlamentosu önünde protesto amacıyla ateş yaktı ve temsili bir 'cenaze töreni' düzenledi.

13 ülkeden üretici örgütlerini bir araya getiren Avrupa Süt Kurulu, pazarın üretimdeki artışla başa çıkabilecek durumda olmadığını, fiyatların dibe vurmasının kaçınılmaz olduğunu ve yeni bir krizin yolda olduğunu söylüyor. Öte yandan Komisyon, pazardaki yavaşlama sebebiyle AB'deki üretimin de geçtiğimiz yıldan bu yana yavaşladığını aktarıyor.