Doğru Haber'in analizinde, Hollanda'da özellikle tarım ihracatı rekorlar kırarak arttığına yer verildi. Bu durum ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'sını artırarak ülke insanının refahına katkı sunuyor. Ülkenin tarım ihracat rakamlarını şöyle kısaca göz atınca bu durum daha belirgin ortaya çıkıyor.

Hollanda Merkezi İstatistik Bürosu verilerine göre 2017 yılı tarım ürünleri ihracatı 91,7 milyar avro oldu. Böylece yeni bir tarım ihracatı rekoru kırıldı.

Tarım ürünleri ithalatı ise %9 artarak 62,6 milyar avro olarak kaydedildi. Tarımla ilgili ürünler de eklendiğinde tarım sektöründe ihracat rakamı 100,8 milyar avro oldu. Süt robotları ve gıda makineleri tarımla ilgili ürünler olduğu bildirildi.

Tarım ihracatının 66,2 milyar avro'su Hollanda ürünleri ve yaklaşık 25,5 milyar avro'su reeksport oldu. Hollanda tarım ürünlerinin ihracatının Hollanda ekonomisine yaklaşık 40,5 milyar avro katkı sağladığı ve yurtdışı menşeli ürünlerin ihracatının ise Hollanda ekonomisine 3,5 milyar avro katkı sağladı bildirilmiştir.

TARIM İHRACATINDA ÇİÇEK VE ÇİÇEKÇİLİK ÜRÜNLERİ ZİRVEDE

2017 yılında yapılan tarım ihracatı rakamları şu şekilde:

çiçek ve çiçekçilik ürünleri (9,1 milyar avro), süt ve süt ürünleri (8,9 milyar avro), et (8,3 milyar avro) ve sebze (6,7 milyar avro). Beşinci sırada meyve ihracatı ve meyve ihracatının genellikle Hollanda'da üretilmeyen ve yurtdışından gelen ürünlerin reeksportu olduğu bildirildi.

Süt ve süt ürünlerinin ihracat değeri yaklaşık %21, et %6, çiçek %3 ve sebze %2 arttı.

Hollanda'nın en fazla tarım ihracatı yaptığı ülke Almanya oldu. 2017 yılında Almanya' ya 23,4 milyar avro ihracat yapıldı ve bu rakam Hollanda'nın toplam tarım ihracatının %25'ini oluşturdu.

HOLLANDA'DA GAYRİ SAFİ YURT İÇİ HASILA ARTTI

Hollanda'da Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) 2017 yılının son çeyreğinde üçüncü çeyreğe göre %0,8 arttı.

2017 genelinde GSYİH 2016 yılına göre %3,1 artarken bu artışın başlıca ihracat ve yatırımlardan olduğu bildirildi.

Bu son 10 yılın en fazla artışı oldu. 2017 yılında genel yatırımlar %6 artmış ve en fazla artış makine ve konut sektörlerinde gerçekleşti. 2017 yılında ürün ve hizmet ihracatı %5,5 artarken, Hollandalı firmalar makine, elektronik cihaz ve kimyasal ürünlerin ihracatında da artış gösterdiler.

TARIMDANHABER