Amerika'nın Pennstate Üniversite'nin Kimyasal Ekoloji Merkezi'nde gerçekleştirilip başarılı şekilde uygulanan araştırma sayesinde yararlı-yararsız tüm böcekleri öldüren ve çevreye büyük ölçüde zarar veren tarımsal ilaçlara artık gerek kalmayacak. Ayrıca böceklerin üremesi daha etik yollarla engellenmiş olacak.

TÜTÜNDEN SONRA NARENCİYEDE ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Pilot proje olarak pamuk yeşil kurtları ve portakal kurtlarının güve hallerinin seks feromonları tütünlere aktarıldı. Böylelikle karşı cinsi takip etmesi önlenen bu zararlı böceklerin üremesi başarıyla durduruldu. Tütün daha geniş alanlara ekilebilir hale geldi. Ayrıca aynı çalışma, şu anda narenciyeye zarar veren unlu biti için de yapılıyor.

TARIM İLAÇLARININ ÖNÜNE GEÇİLECEK

Şu anda kullanılan tarım ilaçları, arılar gibi faydalı canlıları da zarar veriyor. Dünya çapında en yaygın olarak kullanılan böcek ilacı 'neonikotinoitler' şimdiden Avrupa birliğinde yasaklanmış durumda. Tüm bunların tersine kullanılan feromonların hepsi, türlere göre özel olarak üretiliyor ve küçük tarım alanlarında kullanılmaları sayesinde geniş alanlara çevresel hasar vermiyor.

TEK ENGEL YÜKSEK MALİYET

Kimyasal sentezlerle kompleks molekül üretiminin pahalı olması ise bu projenin önündeki en büyük engel. Ayrıca konuyla ilgili Earlham Enstitüsü'nden Nicola Patron: “Çoğu türde feromon üretiminin oldukça zor ve pahalı" olduğunu söyledi ve “ Feromen üretiminin ve çeşitliliğini arttırmada biyomühendislik kullanılabilir ve alternatif yöntemler geliştirilebilir. Bu yöntemler doğamıza oldukça pozitif etkiler yapacaktır." diyerek sözlerini tamamladı.

TARIMDANHABER