Bal arıları üzerine yapılan en son araştırmada, dörde kadar sayabildikleri tespit edilmişti. Yeni yapılan bu araştırmayla ise böceklerin soyut kavramlarla nasıl başa çıkabildikleri de görülmüş oldu. Arılar üzerine birçok çalışması bulunan İngiliz bilim adamı Lars Chittka, “Arılar tarafından yapılan zekice davranışlar beni hiçbir zaman şaşırtmamıştır ama bu seferki farklıydı.” diyerek yapılan araştırmanın önemini ortaya koyuyordu.

Araştırmanın ilk gününde, iki taneden beş taneye kadar üzerinde siyah şekiller bulunan iki kart arılara gösterildi. Daha düşük sayıda siyah şekle sahip karta uçtuklarında ise tatlı suyla ödüllendirildiler. Ertesi gün üzerinde bir tane siyah şekle sahip olan kart ile tamamen boş olan bir kart gösterildi. Arılar şaşırtıcı şekilde üzeri boş olan karta uçtu ve önceki güne göre daha fazla başarıyla küçük sayıda şekle sahip olan kartı buldular.

Arıların bu yetenekleri sayesinde vahşi doğada yön bulabildiklerini ve karşılaştıkları çiçekleri birbirlerinden kolayca ayırt edebildikleri düşünülüyor. Bu yeteneklerinin doğuştan mı yoksa çalışmayla mı elde edildiği hakkındaki soru işaretleri ise hala devam ediyor.

Bir sonraki araştırmada; eğitilmiş ve eğitimsiz arıların beyinlerindeki nöronların, soyut konseptler karşısındaki çalışma farklılığı incelenecek.

TARIMDANHABER