FAO Genel Direktörü José Graziano da Silva, New York'ta gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler genel kurulunda, gıda güvencesi, beslenme ve sürdürülebilir tarımın 2030 yılına kadar Sürdürülebilir Gelişim Hedefleri'ne ulaşmada en önemli faktör olduğunu söyledi.

Yoksulluğu ve açlığı sürdürülebilir bir şekilde azaltmayı hatta bitirmeyi kendilerine görev edindiklerini ifade eden Da Silva, zirvede kabul edilen 17 yeni Sürdürülebilir Gelişim Hedeflerinden 14'ünün FAO'nun tarihi misyonuyla ilişkili olduğunu belirtti. “Açlığı bitirmek, gıda güvenliğini sağlamak, beslenmeyi ve sürdürülebilir tarımı geliştirmek” olan ikinci hedefin diğer hedeflere ulaşmada önemli bir rol oynadığını ve diğer hedeflere ulaşılması için bir an önce bu hedefe ulaşılması gerektiğini vurguladı.

Sürdürülebilir tarım ve sıfır açlık

Graziano da Silva, ancak dünyada açlık bittiğinde rahat bir nefes alabileceklerini belirtti. FAO Genel Direktörü, dünyadaki yoksulların ve açların çoğunun kırsal kesimlerde yaşadığını ve bu insanların geçim kaynaklarını arttırmanın onların bu durumdan kurtulması için en önemli faktör olduğunu belirtti. Ancak bunu yapmak için dünyadaki açların ihtiyaçlarına yönelik sorumlu yatırımlar yapılması gerektiğini söyledi.

Ayrıca iklim değişikliğinin etkileriyle daha iyi mücadele edebilecek ve strese dayanıklı daha sürdürülebilir tarım ve gıda sistemleri oluşturulması gerektiğini belirten Da Silva: “Sadece çevresel açıdan sürdürülebilir tarıma yatırım yapmak yeterli olmayacak, aynı zamanda iyi tasarlanmış sosyal koruma sistemleri de gerekiyor” dedi.

Graziano da Silva, dünya liderlerine açlığı bitirmek için önümüzdeki 15 yıl boyunca her yıl yoksulluk içinde yaşayan her bir birey için ek olarak 160 dolar yatırım yapılması gerektiği konusunda da uyardı. Bu miktarın 2014 yılı küresel gelirinin yarısından daha azına tekabül ettiğine de dikkat çekti.