AB Komisyonu, 2016'da uygulamaya konulacak yeni tarımsal destek programını kabul etti. Program Avrupalı çiftçilere ve gıda üreticilerine daha fazla kaynak sağlayarak, ortak finansman oranlarını arttırarak ve proje onayı önündeki bürokrasi engelinin kaldırılmasını sağlayarak yardımcı olacak.

Yeni program ile AB ortak finansman oranları yüzde 50'den yüzde 70-80'e (Yunanistan ve Güney Kıbrıs için yüzde 85'e) kadar artarken, ulusal ortak finansman programları ortadan kaldırılacak. Bürokrasi engellerinin kaldırılmasıyla da yeni projelerin başlatılmasının önü açılarak, hız kazanmaları sağlanacak.

Avrupa'nın tarım gıda üretiminin küresel pazarda benzersiz olduğunu ve 110 milyar avroluk ihracat pazarının bütün Avrupa'da kırsal kesimlerde istihdam ve büyüme sağladığını belirten AB Komisyonu'nun Tarım ve Kırsal Kalkınmadan Sorumlu Üyesi Phil Hogan, bu ihracatı devam ettirmek için hazırladıkları 111 milyon avroluk programının AB tarım-gıda üretimini güçlendireceğini söyledi.

Hogan, ayrıca yardımın 30 milyon avroluk kısmının büyük sıkıntı çeken süt ve domuz eti sektörü için ayrılacağını da bildirdi.

Gıda Hattı