Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Genel Başkan Yardımcıları Cemil Şentürk ve Mehmet Reşit Gürbüz ile birlikte Kars'ta enerji, sanayi ve madencilik hizmet koluna bağlı kurumları ziyaret etti.

Kars Şeker Fabrikası ziyareti sonrası açıklama yapan Tonbul, Türkiye'de şeker pancarı ekiminin özellikle nişasta bazlı şekerlerin üretimi ile birlikte azaldığını, bundan Türkiye çiftçisinin olumsuz etkilendiğini bildirdi.

Sektör Olumsuz Etkilendi

Kamuya ait bazı şeker fabrikalarının üretim olmadığı için kampanya yapamadığını belirten Tonbul şöyle konuştu:

“Türkiye'nin en önemli sanayi kuruluşlarından olan şeker fabrikalarından bazıları üretim olmadığı için kampanya yapamıyor. Bunun sebeplerinin başında da düşük fiyat ve pancardaki kota sistemi geliyor. Doğu Anadolu'daki Kars, Erzincan, Erzurum, Muş, Ağrı, Erciş ve Elbistan şeker fabrikalarının bulunduğu bölgelerde pancar ekimi azaldı. Bölgenin tek sanayi kuruluşu olan şeker fabrikaları kapanma aşamasına geldi. Bundan sadece fabrika çalışanları olumsuz etkilenmiyor, bölgedeki pancar üreticileri, hayvancılık sektörü ve nakliyecilik sektörü de olumsuz etkileniyor."

Trilyonlar Boşa Gidiyor

Şeker pancarı üretim bölgelerindeki çiftçiler büyükşehirlere veya hizmet sektörüne geçerek araziler atıl hale geldiğini dile getiren Tonbul, “ Devletin trilyonlarca harcama yaparak bölgeye sağladığı sulama tesisleri amacına hizmet edemiyor. Yapılan tesislerin üretime katkısı günden güne azalıyor" dedi.

Fiyatlar Emeği Karşılamıyor

Fiyatların emeği karşılamadığını ve yeteri kadar bölgede tarım işçisi bulunmadığını ifade eden Tonbul, çözüm önerilerini sıraladı:

“Çözüm olarak şeker pancarından başka sanayi üretimi olmayan ve alternatif tarım ürünleri üretmekte uygun olmayan bu bölgelerde özellikle Doğu Anadolu bölgesinde pancar kotasının acilen kaldırılması gerekiyor. Bunun yanında 4'lü münavebeye geçilmesi, ayni olarak verilen şeker ve çiftçinin isteği dışında verilen avans ödemelerinden vazgeçilmesi lazım. Diğer bitkilerde olduğu gibi devletin bu bölgedeki şeker pancarı üretimine de destek vererek çiftçileri desteklemesi veya pancar alım fiyatının yüksek tutulması gerekiyor. Kars Şeker Fabrikasında bu yıl gübre ve tohum değişikliği ile birlikte gecen yıl 10 bin ton olan taahhüt bu yıl 110 bin ton olarak alındı. Tohumluk ve gübre değişimi ile birlikte verimin ikiye katlandığını görüyoruz. Ayrıca ziraat odaları ile yapılan işbirliği ile 6 sıralı pancar hasat makinesi ile hasadın kolaylaştırılmasını sağladı. Töreye uygun olan ekim sisteminin değiştirilmesi ile birlikte verim de arttı. "

TARIMDAN HABER