Dünya gazetesinden Ali Ekber Yıldırım, bugünkü köşe yazısında 2017 tarım destekleri ile ilgili yaptığı analizde önemli bir ayrıntıya dikkat çekti.

BAKANLIĞIN RAPORU ELE VERDİ!

2017 tarım destekleri kapsamında mazotta en yüksek desteğin dekar başına 36 lira ile çeltik ve pamuğa verileceğini belirten Yıldırım, ancak bu rakamın yüzde 50'nin karşılığı olmadığının altını çizdi. Bu iddiasını da Bakanlığın pamukla ilgili geçmiş dönemde yayınladığı maliyet raporu ile ortaya koyan Yıldırım, “Bakanlığın geçmiş dönemde yayınladığı maliyet raporlarında pamukta dekar başına mazot kullanımı 20-22 litre civarında olduğu ifade edildi. Bu veriye göre pamukta mazot desteğinin en az 45 lira olması gerekiyordu" dedi.

YİNE KÜÇÜK ÜRETİCİ MAĞDUR OLACAK!

Diğer yandan arazi büyüklüğü ve kullanılan teknolojiye göre de mazot tüketiminin farklı olacağını dile getiren Yıldırım, büyük üretici için desteğin yeterli olabileceğini ancak küçük üretici için yetersiz kalacağının altını çizdi.

Yüzde 50 mazot desteğinin 2018 Mart-Nisan ayında ödenecek olmasının da çiftçi için ayrı bir sıkıntı olduğunu ifade eden Yıldırım, “Bu desteğin 2018 Mart-Nisan ayında ödeneceği düşünüldüğünde amacına ulaşan bir destek olmadığı görülüyor" eleştirisinde bulundu.

TARIMDAN HABER