Suiistimal edildiği gerekçesiyle bir önceki Bakan Faruk Çelik döneminde kaldırılan toprak analiz desteği, yeniden getirildi. Söz konusu desteğin ödemesine ilişkin tebliğ, hafta sonu Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, asgari 50 dekar üzeri tarım arazilerinde her 50 dekar araziye kadar bir toprak analizi için toprak analiz laboratuarlarına 40 lira ödeme yapılacak.

Ancak laboratuarlara yapılacak bu destek, 1 Ağustos 2016 ile 30 Haziran 2017 tarihleri arasında yapılan toprak analizleri için geçerli olacak. Tebliğin geriye dönük olarak yayınlanması ve toprak analiz desteğinin geçtiğimiz yıl destekleme kapsamından çıkarılmasından dolayı yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi.

GERİYE DÖNÜK YAYIMLANAN TEBLİĞDEN KİMLER YARARLANACAK?

Şöyle ki; toprak analiz desteğinden yararlanmak için getirilen 1 Ağustos 2016 – 30 Haziran 2017 tarihleri arasında bir boşluk bulunuyor. Bu süre içinde eski Bakan Faruk Çelik'in beyanın dışında toprak analiz desteğinin devam edeceğine dair Bakanlığın Tarım İl Müdürlüklerine gönderdiği yazılı bir talimat bulunmuyor. Beyana göre hareket etmek istemeyen laboratuarlar da desteklerden yararlanamayacak. Bu durum 'geriye dönük yayımlanan tebliğden kimler yararlanacak?' sorusunu gündeme getirdi.


Bitkisel üretime verilecek desteklerin detayları için tıklayın


ÇİFTÇİ YİNE TAKİP EDİLMEYECEK!

Diğer yandan toprak analiz desteğinde, çiftçinin kullanacağı gübre miktarının analiz sonuçlarına göre kullanıp kullanmayacağı takip edilmeyeceği için bu desteğin görülen faydası sadece laboratuarlara olacak.

TARIMDAN HABER