Tarımsal destek ödemelerinden çiftçiden kesilen vergi kesintilerinin nedenini Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a soran Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, hayvancılık desteklerinden yüzde 2, diğer tarımsal desteklerden ise yüzde 4 tutarından vergi kesintisi yapıldığını hatırlattı.

Konuyla ilgili olarak TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren Karaduman, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'tan şu soruların cevaplandırılmasını istedi. 5488 sayılı Tarım Kanunu’nun 21. maddesinde tarımsal desteklerin Milli Gelirin %1’inden az olamayacağının belirtildiğini dile getiren Karaduman;

"Çiftçilerimize ödenmesi zorunlu destek ödemelerinden yapılan farklı vergi kesintilerinin sebepleri merak edilmektedir. Bu bağlamda; Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin 11’inci bendinde açık bir şekilde “Çiftçilerden satın alınan ziraî mahsuller ve hizmetler için yapılan ödemelerden;” tevkifat yapılması hüküm altın alınmış iken, zirai mahsul veya hizmet satın alması niteliğinde bulunmayan tarımsal destek ödemeleri üzerinden vergi hukukunda yasak olan kıyas yöntemi ile hayvancılık için yapılan destek ödemelerinden %2 ve diğer tarımsal destek ödemeleri üzerinden %4 oranında vergi kesintisi adı altında kesinti yapılması hukuki midir?

YILLIK KESİNTİ MİKTARI NE KADAR?

Hukuki ve yasal dayanağı olmadan tarımsal destek ödemesi aşamasında çiftçilerimizden yapılan %2 ve %4’lük kesintilerin tutarı yıllar itibariyle ne kadardır?

5488 sayılı Tarım Kanununun 21. maddesinde Milli Gelirin %1’i oranında tarımsal destek verilmesi amir hükmü yerine getirilmez iken, çiftçiye hak ettiğinin yarısı civarında verilen tarımsal destekler üzerinden hukuka aykırı bir şekilde kesilen söz konusu %2’lik ve %4’lük vergi kesintilerine son vermeyi ve vergi adı altında haksız yere kesilen tutarları hak sahibi çiftçilerimize iade etmeyi düşünüyor musunuz?"