Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Covid-19 salgını tedbirleri dolayısıyla illerde gerçekleştirdiği tarım orman sektör toplantılarını videokonferans yöntemiyle gerçekleştirmeyi sürdürüyor.

Bu çerçevede Samsun tarım orman sektör temsilcileri ile bir araya gelen Bakan Pakdemirli, toplantıda yaptığı konuşmada dünya olarak, oldukça zorlu bir süreçten, zorlu bir imtihandan geçtiklerini vurgulayarak “bizim bu süreçteki en büyük şanslarımızdan biri kesinlikle süreci büyük bir fedakârlıkla yöneten sağlıkçılarımız ve çiftçilerimizdir” diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN MESAJINI İLETTİ 

Videokonferans yoluyla da olsa bu toplantılardaki amaçlarının sektörün talep ve isteklerini yerinde değerlendirmek, politikalarımızı oluşturmak olduğunu belirten Bakan Pakdemirli “Pazartesi günü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Bakanlar Kurulu toplantımız vardı. Orada da, üreticimizle ve yetiştiricimizle, video konferans yoluyla bir araya geldiğimiz toplantılardan ve sırada Samsun’un olduğundan kendilerine bahsettim. O da tabi hemen sizlere bir mesaj gönderdi ve dedi ki: ‘Çiftçimiz, üreticimiz bir karış yer dahi boş bırakmadan eksinler biçsinler, biz çiftçimizin üreticimizin arkasındayız’ mesajını sizlere iletmemi istedi” dedi.

TEDBİRLERİMİZİ ÜST NOKTAYA ÇIKARDIK

Covid-19 salgınının bölgesel değil, küresel bir sorun olduğunun altını çizen Pakdemirli “Tabii bu salgın kontrol altına alınmadığı takdirde hem geçim kaynakları, hem de gıda risk altında. Bu da bütün yük omuzlarımızda demek oluyor. Hamdolsun ki, Covid-19 süreci dünyada hiç gündeme gelmeden önce de gıda arz güvenliği noktasında çok iyi durumdaydık. Süreçle birlikte ise tedbirlerimizi üst noktaya çıkardık” açıklamasını yaptı.

HEM ÇİFTÇİMİZ, HEM DE ÜLKEMİZ KAZANACAK

Şuan itibariyle gıda tedarikinin yeterli düzeyde olduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli “Yine tahıl stoklarımız da şu an için rahat seviyede. 2020 üretim sezonunda, ürün rekolte tahminlerimize baktığımızda, başta buğday olmak üzere, başlıca temel gıda ürünlerimizin görünümleri de iyi durumda. Gıda arz güvenliğimizi garanti altına almamız için ülkemizde ekilmedik yer bırakmamamız gerekiyor. Bu sebeple hazineye ait tarıma elverişli atıl arazileri, çiftçilerimize bedelsiz olarak tahsis ederek, üretime kazandıracağız. Tahsis edilen arazilerde, hububat, baklagiller, yağlı tohumlu bitkiler ve yem bitkileri gibi stratejik olarak önemli olan ürünlerin ekilmesi sağlayacağız. Böylece hem çiftçimiz, hem de ülkemiz kazanacak” değerlendirmesinde bulundu.

BÜTÇENİN %54,5’İNİ TARIMSAL DESTEKLERE AYIRDIK

Bakanlık bütçesinin %54,5’ini çiftçilere, yani tarımsal desteklere ayırdıklarını söyleyen Bakan Pakdemirli “ 2020 yılı tarımsal destekleme bütçemizin yarıdan fazlası olan toplam 22 milyar liranın 10,5 miyar liralık destekleme ödemesini de, bu yılın ilk çeyreğinde çiftçilerimizin hesaplarına yatırdık. Ayrıca geçen yıl açıkladığımız fiyatlarla, çiftçimizin yanında olduğumuzu ispat ettik. Artan maliyetler karşısında bu yılı da, doyurucu fiyat politikası ile telafi edeceğiz. Hasat zamanından önce fiyatları açıklayacağız” dedi.

ÜRÜNÜNÜZ TARLADA, SERADA, ETİNİZ, SÜTÜNÜZ İSE ELİNİZDE KALMAYACAK

Çiftçilerin biçmeye, alın teri dökmeye devam etmesi gerektiğine vurgu yapan Pakdemirli “ Ürününüz tarlada, serada, etiniz, sütünüz ise elinizde kalmayacak. Gerekirse devlet olarak biz alacağız” diye konuştu.

Samsun’un üretime elverişli bir şehir, üretime bağlı sektörlerin gelişimi için de öncü bir kent olduğunun altını çizen Bakan Pakdemirli “Samsun, birçok sahada yatırım seçeneği sunan, potansiyeli yüksek, stratejik bir şehir. Tabi Samsun, yaşadığımız şu zor günlerde gıda güvenliğimiz açısından da stratejik bir konumda” değerlendirmesinde bulundu.