Çiftçiye yapılan tarım makineleri ve ekipman desteğinin kaldırıldığı ortaya çıktı. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 2007 yılından bu yana uygulanan yüzde 50 hibeli tarım makineleri ve ekipman desteği artık verilmeyecek. Çiftçi ve üreticiyi üzecek haber bununla da kalmıyor. Bakanlık, makine ve ekipmanda yüzde 100 faiz indirimi uygulanacağını açıklamasına rağmen bu oran da yüzde 50'ye çekildi. Yani çiftçiler sadece yüzde 50 hibe desteğini değil, yüzde 100 faiz indirimini de kaybettiler.

BAKAN OCAK AYINDA BÖYLE KONUŞMAMIŞTI!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Anadolu Ajansı'na Ocak ayında yaptığı açıklamada son 8 yılda 262 bin yeni makine ve ekipman projesine yaklaşık 1 milyar lira destek verdiklerini, 2015 itibarıyla ise bu destekleri sıfır faizli kredi kapsamına alacaklarını söylemişti. Ancak Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nün TARMAKBİR'e verdiği cevapta; "Tarımsal Mekanizasyon kredileri için faiz indirimi uygulanmaktadır" denildi.

O YAZIYA ULAŞTIK!

Tarımdan Haber, Dünya Gazetesi'nden Ali Ekber Yıldırım'ın, önceki gün köşesinde gündeme getirdiği 'şok haberin' belgesine ulaştı. Ali Ekber Yıldırım, köşesinde; “yüksek girdi maliyetleri nedeniyle gıda fiyatları kontrol edilemezken, Hükümet maliyetleri düşürmek bir yana, tarımda verimliliği ve katma değeri artıran çok önemli bir desteği kaldırdı" eleştirisinde bulunmuştu.

Ali Ekber, yazısında şunları kaydetmişti: “Kırsal kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesine ilişkin uygulama tebliği 30 Nisan 2015'te Resmi Gazete'de yayınlandı. 3 Mayıs 2015'te de aynı program kapsamında Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Tebliği yayınlandı.

Destek programına ilişkin 18.01.2011 tarih ve 2011/1409 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 2011-2015 dönemini kapsamasına rağmen çiftçilerin satın aldıkları ve 2007-2014 döneminde yüzde 50 hibe desteği sağlanan 43 farklı makine ve ekipmana ilişkin tebliğ ise yayınlanmadı. Böylece el traktörü ve ekipmanları, mibzer, hasat makineleri, süt sağım ünitesi ve soğutma tankı, yem makineleri ve benzeri toplam 42 makine ve ekipman destekleme kapsamından çıkarılmış oldu"

Projenin yürütücüsü konumundaki Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü TARMAKBİR'in resmi yazısına Bakan adına Genel Müdür Dr. Gürsel Küsek imzasıyla verilen yanıtta bu desteğin kaldırıldığının resmen bildirildiğine dikkat çeken Yıldırım, yazının ilgili bölümünü okuyucuları ile paylaşmıştı: “Bakanlar Kurulu Kararı'na atıfta bulunularak: “2015 yılında 18.01.2011 tarih ve 2011/1409 sayılı Bakanlar Kurulu kapsamında Makine ve Ekipman tebliği çıkarılması düşünülmemektedir. Ancak, 22.01.2015 tarih ve 29244 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan “T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi kullanılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı" kapsamında Tarımsal Mekanizasyon kredileri için faiz indirimi uygulanmaktadır."


TARIMDANHABER