Tarım politikaları konusunda uzman Ergin Kahveci, TV 5’de Sadettin İnan’ın hazırlayıp sunduğu Emek ve Tarım Programında, tarım ve kırsalın etkin bir şekilde desteklenebilmesi için dikkat çeken bir kurul önerisinde bulundu. 

Tarımsal desteklerin miktar açısından sorgulandığını ancak etkinlik ve verimliliğinin tartışılmadığını dile getiren Kahveci, “Mevcut destekler yerini bulmuyor. Bulsa dahi amacını gerçekleştirecek etkinliği yok” dedi. 

BANANE HOLLANDA'DAN FRANSA'DAN!

Tarımda, Türkiye’nin sürekli Hollanda ve Fransa ile karşılaştırıldığını ifade eden Kahveci, ülkenin potansiyelinin iyi değerlendirilmesi durumunda Türkiye’nin tarımda dünyaya örnek olacak kendi modelini üretebileceğini vurguladı. 

TARIMSAL DESTEK VE YATIRIMLARDAKİ DAĞINIKLIĞIN ÖNÜNE GEÇİLMESİ GEREKİYOR

Bunun için öncelikle tarımda ulusal mastır planın belirlenmesi gerektiğini dile getiren Kahveci, ulusal mastır planından önce ise tarımsal desteklemelerin, yatırım ve projelerin yerli yerinde ve en etkin bir şekilde kullanılabilmesi için acilen Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı ‘Türkiye Tarımsal Ürünler Düzenleme Kurulu’nun oluşturulması gerektiğini dile getirdi. 

TARIMSAL YATIRIMLARDA KAPASİTE KULLANIM ORANLARI YÜZDE 50'LERİN ALTINA DÜŞTÜ 

Bunun için ek bir sermayeye gerek bulunmadığını ifade eden Kahveci, tarımsal desteklemelerin, yatırım ve projelerin bu kurum tarafından etkin ve verimli kullanılacağını aksi takdirde kaynakların israfının ve yapılan yatırımlarda kapasite kullanım oranlarının yüzde 50’lerin altına düşmesinin önüne geçilemeyeceğinin altını çizdi. 

TARIMI ÜRETENİ SUÇLU ÜRETİLENİ CEZALI BİR SEKTÖRDEN OLMAKTAN KURTARMAMIZ GEREKİYOR 

Tarımsal desteklemelerin ve yatırımların (buna yerel yönetimlerin yapacakları yatırımlar da dahil) tek bir kanal üzerinden koordine edilmesi gerektiğini ifade eden Kahveci, bununda ancak Türkiye Tarımsal ürünler Düzenleme Kurulu ile mümkün olacağını söyledi. Bu kurulun, “Çiftçi/Üretici/Yetiştirici için kazanç odaklılık” prensibinde çalışacağını kaydeden Kahveci, “Üreteni suçlu, üretileni cezalı tarım sektörü olmamalı” dedi. 

Kahveci'nin dikkat çeken Türkiye Tarımsal Ürünler Düzenleme Kurulu önerisiyle ilgili değerlendirmelerinin tamamını dinlemek için TIKLAYIN