2015 tarım desteklerini 6 Şubat'ta Dünya Gazetesi'nden kamuoyuna duyurulduğunu belirten Ali Ekber Yıldırım, Bakanlığın ise 8 Nisan'da açıkladığını anımsattı. Son yıllarda destekleme kalemlerinde ciddi bir artış veya değişiklik yapılmadığının altını çizen Ali Ekber, manidar bir iddiada bulundu. “Belki de birileri bilinçli olarak desteklerin açıklanmasını, ödenmesini geciktiriyor" diyen Ekber, “Bizim 6 Şubat'ta açıkladığımız 2015 tarım destekleri neden 2 ay beklendikten sonra açıklanıyor?" eleştirisinde bulundu.

Konuyla ilgili olarak Dünya Gazetesi'ndeki yazısında, tarım desteklerinin “para dağıtma" anlayışı ile yapıldığına dikkat çeken Ali Ekber, bundan dolayı da zamanlamasının çok önemsenmediği eleştirisinde bulundu.

2015 tarım desteklerini 6 Şubat'ta Dünya Gazetesi'nde yayınlandığını hatırlatan Ali Ekber, “O tarihte destekler Bakanlar Kurulu'na sunulmuştu. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan kararname taslağını ele geçirip yayınlamıştık. Üreticinin sabırsızlıkla beklediği destekleri 2 ay bekletmenin mantığı nedir?" dedi.

Yazısında Avrupa ile Türkiye'yi de karşılaştıran Ali Ekber, “Avrupa Birliği 7 yıllık dönemler itibariyle tarım bütçesini açıklıyor. Avrupa Birliği'nde 2020 yılına kadar verilecek tarım destekleri ana hatlarıyla belli. Amerika 5 yıllık Tarım Kanunu ile destekleri açıklıyor. Türkiye'de ise destekler sır gibi saklanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Son yıllarda destekleme kalemlerinde ciddi bir artış veya değişiklik yapılmadığının altını çizen Ekber, bundan dolayı geç açıklanmasının hiçbir haklı gerekçesinin olmadığını dile getirdi.

1 YIL ÖNCE HASAT EDİLDİ AMA HALA 5 KURUŞLUK DESTEK ÖDENMEDİ!

Desteklerin geç açıklanması kadar çok geç ödenmesi de ayrı bir sorun olduğunu vurgulayan Ali Ekber, “Şu sıralar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in müjde vererek ödeneceğini söylediği desteklerin tamamı 2014 yılına ait. Yani yaklaşık 1 yıl önce hasat edilen ve satılan buğdayın, arpanın 5 kuruşluk desteği daha ödenmedi" dedi.