Tarım ve Orman Bakanlığını'nın ekilebilir tarım arazilerinin üretime kazandırılması için uyguladığı hibe tohum desteği mahkemelik oldu. Ağrı’da yazlık ekiliş yapacak çiftçilere kışlık arpa tohumu dağıtılmasından dolayı ciddi bir mağduriyet oluşurken, bir çiftçi kendisine yanlış tohum verilerek mağdur edildiği gerekçesiyle Ağrı Tarım ve Orman İl Müdürlüğünü mahkemeye verdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ekilebilir arazileri üretime kazandırmak için ‘Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi’ programı kapsamında 21 ilde yüzde 75 hibeli tohum desteğinde bulunmuştu. Üretimi artırmaya yönelik böylesine önemli projede bazı illerden güzel sonuçlar alınırken, Ağrı’da çiftçiye yanlış tohum dağıtıldığı ortaya çıkmıştı. Ağrı’da yazlık ekiliş yapacak çiftçiye kışlık arpa tohumu dağıtılırken, bu tohumları eken çiftçilerin neredeyse hemen hepsinin mağduriyeti gündeme gelmişti. 

Ağrı Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, yanlış tohum dağıtıldığına yönelik iddiaları kabul etmezken, çiftçiler tarafından il ve ilçe müdürlüklerine verilen şikâyet dilekçeleri dikkat çekmişti. Tarımdan Haber’in yakından takip ettiği olayla ilgili olarak çiftçinin yaşadığı mağduriyet tutanakla da belgelenmişti. 

MAHKEMENİN KARARI İLE ÇİFTÇİNİN TARLASINDA TESPİT YAPILDI 

Ağrı’da bir çiftçi kendisine yanlış tohum verilmesinden dolayı mağdur olduğunu ve yaşadığı zararın karşılanması için Ağrı Tarım ve Orman İl Müdürlüğünü mahkemeye verdi. Çiftçinin şikayetinin doğru olup olmadığının yerinde araştırılması için mahkeme kararı ile bilirkişi tayin edildi. Bunun üzerine ilgili mahkeme hakiminin gözetiminde çiftçinin tarlasında tespit yapıldı. 

ÇİFTÇİYE YANLIŞ TOHUM DAĞITILDIĞI BİLİRKİŞİ RAPORU İLE BELGELENDİ 

Mahkeme tarafından tayin edilen bağımsız ziraat mühendisi tarafından düzenlenen bilirkişi raporda, çiftçiye yanlış tohum dağıtıldığı belgelenirken, şu ifadeler dikkat çekti: “Genetik yapısı gereği sonbaharda toprağa ekilmesi gereken dava konusu …. Marka kışlık arpa tohumları ilkbahar mevsiminde yazlık arpa diye ekildiği için gelişim dönemi içerisinde yeterli sap uzunluğu ve dane büyüklüğüne ulaşamadığından hiçbir tarımsal alet ve makine ile biçilemeyecek duruma gelmiş ve dolayısıyla yüzde doksanı aşkın düzeyde tarımsal anlamda ekonomik bir kayıp meydana gelmiştir” 

MAĞDUR OLAN ÇİFTÇİLER MAHKEMENİN KARARINI BEKLİYOR 

Mahkeme tarafından tayin edilen bağımsız bilirkişi tarafından düzenlenen raporda çiftçiye yanlış tohum dağıtıldığı belgelenirken, mağdur olan bütün çiftçiler bu mahkeme kararını bekliyor. 

ÖZEL BİR ŞİRKETİN KIŞLIK ARPA TOHUMLARININ DAĞITILMASINA KİMLER MÜSAADE ETTİ? 

Diğer yandan, Tarım ve Orman Bakanlığının başlattığı böylesine önemli bir projede böylesine bir skandalın yaşanması manidar bulunurken, Tekirdağ’da özel bir şirkete ait kışlık arpa tohumunun Ağrı’da yazlık ekiliş yapacak çiftçilere dağıtılmasına kimlerin neden müsaade ettiği ise soru işaretlerine neden oldu. Üretimi artırma gerekçesiyle dağıtılan arpa tohumundan dolayı devletin kaynakları heba edilirken, çiftçi de mağdur edildi.  

AĞRI BELEDİYE BAŞKANI SAYAN'IN YEĞENİ DE ÇİLEDEN ÇIKTI

Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan’ın yeğeni de çileden çıktı. Yüzde 75 hibe tohum desteğinden yararlanan Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan’ın yeğeni ve aynı zamanda makam şoförü olan İsmail Sayan, sosyal medya hesabı üzerinden bir paylaşımda bulunarak, uğradığı mağduriyete dikkat çekti. Sayan, yaptığı paylaşımda, “Ağrı İl Tarım Müdürü Kenan Engin bize bu arpayı alın götürün 600 kilo veriyor vermezse ben buradayım dedi. Bugün  o da, firmada bize mahkeme kapısını gösteriyorlar biz de sizi Allah’ın mahkemesine havale ediyoruz” şeklinde tepkisini dile getirmesi dikkat çekti. 

SAYAN BU PAYLAŞIMINI KISA BİR SÜRE SONRA SİLDİ 

Sayan’ın dağıtılan yanlış tohuma tepki göstermek için yaptığı bu paylaşımını kısa bir süre sonra sildiği gözlendi.