Tarımsal desteklerin Resmi Gazete'te yayımlanma tarihlerine yönelik yaptığımız çalışma, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin bu anlamda tarihe geçtiğini ortaya çıkardı. Ortaya çıkan tablo Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, yeni bir ekim sezonunun gelmesine rağmen geçmiş döneme ait tarımsal destekleri yayınlamayarak, Guinness Dünya Rekorlar Kitabına girmeyi hak kazandığını gösteriyor! 

Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve çiftçi için hayati önemi bulunan tarımsal desteklerle ilgili kararname, bugüne kadar en geç 2017 yılında yayınlanırken, Bekir Pakdemirli’nin Bakanlığı döneminde bu süre de egale edildi. 

ÇİFTİ ÜRÜNÜNÜ HASAT ETTİ AMA HANGİ ÜRÜNE NE DESTEK ALACAĞINI BİLMİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımsal desteklerle ilgili sessizliğini korurken, çiftçi ve yetiştirici de ne yapacağını şaşırmış durumda. 2019 yılına dair çiftçi ürünü ekip hasat etmesine rağmen hangi ürüne nasıl bir destek alacağını bilmiyor. Aslında bu durum bile çiftçinin Türkiye'de nasıl sahipsiz olduğunu gözler önüne seriyor. 

SEKTÖR DIŞINDAN YAPILAN ATAMALAR BAKANLIKTA İŞLERİ DURMA NOKTASINA GETİRDİ 

Eylül ayına gelinmesine rağmen 2019 tarımsal desteklerle ilgili kararnamenin yayınlanmaması bütçe imkanlarından kaynaklandığı gibi gösterilse de Bakanlık bürokratlarının yetersizliği de süreci içinden çıkılmaz bir hale getirdi. Bakanlıktaki liyakatsiz ve sektör dışından yapılan atamalar, sadece tarımsal desteklerle ilgili değil Bakanlıktaki bütün çalışmaları olumsuz etkilemeye başladı.

2005 YILINDA 5 YILLIK OLARAK YAYINLANMIŞTI 

Tarımsal desteklerle ilgili kararname, 2005 yılında 5 yıllık olarak yayınlanırken, 2010 yılında bundan vazgeçilerek yeniden birer yıllık olarak yayınlanmaya başlandı. 

MART NİSAN AYLARINDA YAYINLANIYORDU 

2010 ile 2018 yılları arasında yani 9 yıllık dönem incelendiğinde tarımsal desteklerle ilgili kararname, Resmi Gazete’de en geç Mart ve Nisan aylarında yayınlanıyordu. Sadece 2017 yılında Ağustos ayında yayınlanmıştı. 

BELİRSİZLİK DEVAM EDİYOR 

Bekir Pakdemirli’nin Bakanlığı döneminde, 2017’de yaşanan gecikmenin de ötesine geçilerek, Eylül ayına girilmesine rağmen 2019 yılı tarımsal desteklerle ilgili kararnamenin ne zaman yayınlanacağına dair belirsizlik devam ediyor. 

PAKDEMİRLİ TARİHE GEÇTİ 

Bekir Pakdemirli, 10 Temmuz 2018 yılında göreve başlarken, 2018’in tarım desteklerle ilgili kararnamesi ise 26 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Mevcut durumda, Pakdemirli, göreve başlayalı 14 ay geçmesine rağmen kendi dönemine ait desteklerin yayınlanması dikkat çekiyor. 

TARIMSAL DESTEKLERLE İLGİLİ KARARNAMELERİN RESMİ GAZETE’DE YILLARA GÖRE YAYINLANMA TARİHLERİ