Sivas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi' kapsamında, TİGEM'den temin edilen 57 damızlık koçu 30 yetiştiriciye teslim etti. Damızlık Koç Dağıtım Töreni'nde konuşan Sivas Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyit Yıldız, “Bu gün burada ilimizdeki koyunculuğu geliştirmek için 'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Arttırma Projesi' kapsamında bir araya gelmiş bulunuyoruz. Sivas ilimiz çok önemli tarım ve hayvancılık potansiyeline sahip bir ildir. Bu potansiyelden azami faydalanma sağlayabilmek için gerek desteklemeler gerekse teknoloji kullanımını teşvik edici faaliyetlerle yetiştiricilerimize yardımcı olmaya çalışmaktayız. İlimiz 2,8 milyon hektar toplam alanıyla Türkiye de ikinci sırada 741 bin hektar tahsisi yapılmış mera alanı ile önemli bir yere sahiptir. Meralarımız ve üzerindeki bitki çeşidi özellikle küçükbaş hayvancılık yönünden çok önemlidir. Şu an yaklaşık 500 bin adet küçükbaş hayvan mevcudumuz bulunmaktadır. Bu sayıyı 1 milyona çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

BÜTÜN AMACIMIZ SİVAS'I DAMIZLIK MERKEZİ HALİNE GETİRİLMEK 

Verimin arttırılması gerektiğini söyleyen Yıldız, “Bu da ancak ıslah çalışmaları ile mümkündür. Uygulanan projeler ve yaptığımız tüm çalışmalarla en büyük amacımız Sivas'ımızın, damızlık merkezi olmasını sağlamak ve küçükbaş hayvan sayımızı istenilen seviyeye çıkartmaktır. Bu yönde çalışmalarımız vardır. Bundan sonra da olacaktır. Bakanlığımız tarafından 2005 yılında uygulamaya konulan Genel Bütçe kaynaklı 'Koyunculuğu Geliştirme Projesi' adıyla 2013 yılına kadar koçluk verilmiştir. 2014 yılından itibaren ise projenin adı 'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Arttırma Projesi' olarak değiştirilmiş ve yenilenen uygulama talimatı doğrultusunda damızlık koçlar en az yüzde 25 yetiştirici katkısıyla dağıtılma ve 3 yıl işletmede bulundurma şartı konmuştur" diye konuştu.

Yıldız, “Bu yıl ise güncellenen uygulama talimatı ile işletme de bulundurma şartı 2 yıla düşürülmüştür. Bu amaçla Ulaş Tarım İşletmesi'nden temin ettiğimiz 57 adet damızlık koçluk 30 yetiştiricimize dağıtılacaktır. Şu anda 18 aylığı geçmiş olan bu koçluklarla koç katım mevsimine girdiğimiz bu günlerde yetiştiricilerimiz bu koçları kullanabileceklerdir. Aynı zamanda İki yıl sonunda bu koçluklar yetiştiricilerimize hibe edilecektir. Şimdiden hepinize koçluk dağıtımının, koç katımının hayırlı uğurlu olmasını diler, dağıtımını yapacağımız koçlukların yetiştiricilerimizin sürülerine bereket getirmesini temenni eder, hepinize katılımlarınızdan dolayı çok teşekkür ederim"

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ ise,"Sivas hayvancılık bakımından Türkiye'nin en büyük illerinden bir tanesidir. Kangal Akkaraman koyunu da Türkiye'de bir tane, dağlarımızı meralarımız bomboş koyunculuk ilimiz için çok önemli, koyunculuk ile ilgilenen çiftçilerimize çok teşekkür ediyorum" dedi.