ÖZEL HABER

Türkiye Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği'nin, 'Türkiye Tarım Makinaları Sektör Raporu' yayınlandı. Sektörün 2015 yılı değerlendirmesindeki tespitler dikkat çekti.

SİYASİ GELİŞMELER EKİPMAN SİPARİŞLERİNİ DÜŞÜRDÜ

2015 yılında, siyasette yaşanan gelişmelerin, yaz döneminde iç piyasadan gelen ekipman siparişlerinde bir durağanlığa hatta düşüşe sebep olduğu belirtilen raporda, tarım makinaları ve ekipman desteğinin kaldırılmasının sektörü pek olumsuz etkilemediğinin altı çizildi.

YÜZDE 50 HİBE DESTEĞİ KALDIRILMIŞTI

Bilindiği üzere, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 2007 yılından bu yana uygulanan yüzde 50 hibeli tarım makinaları ve ekipman desteği kaldırılmıştı.

DESTEĞİN KALKMASI SATIŞLARI ETKİLEMEDİ

Raporda, yüzde 50 hibeli tarım makinaları ve ekipman desteğinin kaldırılmasıyla ilgili olarak; “yüzde 50 hibe desteklerinin bitmesi, bazı ürün grupları ve bazı firmalar haricinde satışları genel olarak olumsuz etkilememiştir" denildi.

GELİR SEVİYESİ DÜŞÜK ÇİFTÇİYİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Ancak bu desteğin sona ermesinin, alım gücü son derece yetersiz olan çiftçi grubunu etkilediği kaydedilen raporda, şunlar kaydedildi: “Bu desteğin sona ermesi, kuşkusuz en çok alım gücü son derece yetersiz olan çiftçi grubunu etkilemiştir. Sektörün genel cirosunda, bu desteklerin payı sanıldığı kadar yüksek değildir. Tabii ki desteklerin kaldırılması, özellikle bu kanaldan satışlarda payı yüksek olan kimi firmaları olumsuz veya çok olumsuz etkilemiş, sektördeki dinamizmi, hareketliliği azaltmış olsa da, büyük oranda bir daralmaya sebep olmamıştır."

HASATTAN SONRA SİPARİŞLER ARTTI

Yaz döneminde düşen ekipman siparişlerinin, hasat ve ekim sezonunun bitmesinin ardından tekrar canlandığı ve geçen sezonun satış değerlerine ulaşıldığı vurgulandı.

İHRACAT YÜZDE 9.4 DÜŞTÜ

Traktörde ilk 9 ayki iç pazarda yüzde 13'lük bir gelişim yaşandığı ancak tarım makinaları ihracatında ise global pazarda yaşanan düşüşe bağlı olarak bir gerilemenin söz konusu olduğu belirtildi. Raporda, “Rakamlara baktığımızda ilk 11 ayda ihracatta yüzde 9,4'lük bir azalma gerçekleşmiştir. Firmalar, önümüzdeki 6 aylık dönemde yurt içi ve yurt dışı siparişlerinin azalacağını tahmin etmektedir.

STOKLAR ARTTI

Bununla birlikte, bu negatifliğe rağmen bu aşamada çalışan sayısının azalması beklenmemektedir. Bu gelişmelere paralel olarak bayilerdeki stok miktarlarında da bir artış söz konusudur" denildi.