Konuyla ilgili olarak Bakanlar Kurulu Kararı Uygulama Tebliği, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Patates Siğili Görülen Alanlarda ve Güvenlik Kuşağında Uygulanacak Desteğe İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı Uygulama Tebliği şöyle;

2016 yılından itibaren patates siğili hastalığı ile bulaşık alanlarda 3 yıl, alternatif ürün olarak patates ve Solanaceae familyasına ait bitkiler ile toprak parçası taşıyacak yumrulu bitkiler, fide ve fidan gibi üretim materyalleri dışındaki bitkisel ürünleri yetiştiren veya nadas uygulayan çiftçiler ile oluşturulan güvenlik kuşağında 3 yıl patates, tohumluk, fide, fidan dışında diğer tüketim amaçlı alternatif ürünleri yetiştiren ya da nadasa bırakan çiftçiler Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara göre ÇKS'ye kayıtlı olmak şartı ile dekar başına destekleme ödemesi yapılacak.

Destekleme ödemesi aynı parsele 3 yılda bir defa ödenecek.

Üç yılı kapsayacak ödeme 2016 yılında yapılacak.

ÇİFTÇİYE VERİLECEK DESTEKLEME MİKTARI

Çiftçilere, dekara 110 TL destekleme ödemesi verilecek.

DESTEKLEMENİN ÖDEME PLANI

Destekleme ödeme planı, 2016 yılından itibaren ekim ve dikim ile nadas uygulaması dikkate alınarak, aynı alana üç yılda bir ödeme yapılması esas alınarak Bakanlık tarafından belirlenecek.

Ödemeler, il/ilçe müdürlüklerince ÇKS kayıtlarına göre oluşturulan onaylı ödeme icmallerine göre kontrollerin tamamlanması ve Bakanlık tarafından ilgili talimat ve kaynağın Bankaya gönderilmesinden sonra Banka aracılığıyla ilgili şubelerde daha önce çiftçiler adına açılan veya açılacak olan hesaplara yapılacak.

ÇİFTÇİLER DESTEKTEN YARARLANMAK İÇİN NEREYE BAŞVURACAK?

Söz konusu desteklemeden yararlanmak isteyen çiftçiler ÇKS kaydını yaptırdıkları il/ilçe müdürlüklerine başvuracak. Başvurularda ÇKS kaydının güncellenmesi ve ÇKS kaydı yoksa kaydın yapılması esas olacak.

15 EKİM'E KADAR BAŞVURULABİLECEK

Başvurular ÇKS kayıt süreleri içerisinde 15/10/2016 tarihine kadar il/ilçe müdürlüklerine yapılabilecek. Başvurular yılı ve dönemi içerisinde yapılmak zorunda. Bu tarihten sonra yapılacak başvurular kabul edilmeyecek.