Kamuoyunda tartışma konusu olan 21 ilde gübre ve mazot desteğinin ödenmemesi Meclis gündemine taşındı. İyi Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, TBMM Başkanlığına konuyla ilgili olarak kapsamlı bir soru önergesi verdi. Öztürk, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırılmak üzere verdiği soru önergesinde, gübre ve mazot desteği ödenmeyen illerin açıklanmasını isteyerek, bu illere söz konusu desteklerin ne zaman yapılacağını sordu. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yaptığı açıklamayı hatırlatan Öztürk, konuyla ilgili olarak 9 sorunun cevaplandırılmasını istedi.

ÖDENMEYEN MAZOT GÜBRE DESTEĞİYLE İLGİLİ CEVABI İSTENEN SORULAR 

1- 21 Şubat 2020 tarihinden itibaren mazot ve gübre desteği verilmeyecek illerimiz hangileridir? Bu illerimizde üretim yapan çiftçilerimize mazot ve gübre destekleri ne zaman verilecektir?

2- Mazot ve gübre desteği alacak ve/veya daha sonra ödemesi yapılacak iller hangi kriterlere göre belirlenmiştir?

3- 81 ilimizde Tarım İl Müdürlüklerince çiftçilere “TC kimlik numaralarının son hanelerine göre 0-2 olanlar 21 Şubat, 4-6 olanlar 28 Şubat, 8 olanlar 6 Mart’tan sonra mazot ve gübre desteği alacaktır” bilgisi verilmesine rağmen, daha sonra bazı il müdürlüklerince yeni bir mesajla destekleme yapılmayacağı bilgisinin verilmesinin nedeni nedir?

4- Pamuk üretimi yapılan illerimizin mazot ve gübre desteğinden muaf tutulduğu iddiası doğru mudur? Doğru ise, pamuk üreticilerine geçtiğimiz yıl verilmesi gereken desteğin verilmemesinin nedeni nedir?

5- İl Tarım Müdürlükleri tarafından çiftçinin hangi ürünü, ne kadar ürettiği kayıt altına alınmamakta mıdır?

6- Mazot ve gübre desteklemeleri yaparken, TUİK verilerinden yararlanılmamakta mıdır? 

7- Gerekçenize göre, pamuk ektiği için mazot ve gübre desteği verilmesi ertelenen illerde, pamuk üreten illerin ilçelerinin tarım alanlarının tamamında pamuk üretilemediği dikkate alınarak (Örneğin Denizli’nin sadece 3 ilçesinde pamuk üretimi yapılmaktadır) pamuk üretimi dışında üretim yapan çiftçiye destek verilmemesinin nedeni nedir? 

8- Pamuk ekilen illerde mazot ve gübre desteği verilmesini erteleme gerekçeniz, “buğday eken üreticinin, pamuk ekmiş gibi göstererek daha fazla destekten yararlanmaya çalışıyorlar” iddiası ise, doğru beyanda bulunarak ekim yapan diğer çiftçilerimiz neden cezalandırılmıştır? Bakanlığınızın, ürün ve ekim alanlarını zamanında tespit etmemesi, çiftçinin günahı mıdır? 

9- Bakanlığınızın savunması “çiftçiyi suçlamak” ise, geçtiğimiz yıl ödenmesi gereken desteklerin verilmeye başlanacağı duyurulduktan sonra mı bu tespit yapılmıştır? Geçtiğimiz yıla ait pamuk ve buğday üretim verileri Bakanlığınız kayıtlarında bulunmamakta mıdır? Bulunmakta ise, pamuk üretimi yapan illere ilişkin kayıtlar neden dikkate alınmamıştır? Farklı beyanda bulunan çiftçiyi cezalandırmak yerine, 58 il dışındaki illerin çiftçilerini paraya ihtiyaç duydukları ekim döneminde destekten yoksun bırakmanızın gerekçesi nedir?