2021 yılı mazot ve gübre desteği birim fiyatlarında bir değişiklik olmayacak. 2020 yılı destekleri henüz belli olmamışken, 2021 destekleri tartışılmaya başlandı. 2021 yılı tarımsal destekleri artırılmayarak 22 milyar lirada sabit tutulurken, 2021 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı yeni bir tartışmayı gündeme getirdi. Resmi Gazete’nin dünkü mükerrer sayısında yayınlanan Yıllık Programa göre, 2021 yılında bazı desteklerin artırıldığı bazı desteklerin ise düştüğü görülüyor. 2021 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programında özellikle mazot ve gübre desteğindeki düşüşler dikkat çekerken, bu düşüşün birim fiyatlardan değil bütçe talebinden kaynaklandığı ortaya çıktı.

ÇİFTÇİYE ÖDENECEK DESTEKLERDE BİR DÜŞÜŞ OLMAYACAK

Yıllık programa göre, 2020 yılında 2 milyar 901 milyon lira olan mazot desteğinin 2021 yılında 2 milyar 724 milyon liraya, gübre desteğinin de 840 milyon liradan 788 milyon liraya düştüğü görülüyor. Ancak bakanlık kaynakları 2021 yılı mazot ve gübre desteğinin birim fiyatlarında hiçbir değişiklik yapılmadığını belirttiler. Bundan dolayı çiftçiye ödenecek destek ödemelerinde bir azalmanın söz konusu olmadığının altını çizdiler.

GERÇEKLEŞEN RAKAMIN ÜSTÜNDE BÜTÇE OLUŞTURULUYORDU

2021 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programında görülen rakamların tamamen bütçe talebinden kaynaklandığı belirtilerek, şunlar kaydedildi: “Bugüne kadar mazot ve gübre desteğinde gerçekleşen rakamın üstünde bütçe oluşturuluyordu. Ancak 2021 yılında fiili olarak gerçekleşen rakam üzerinden bütçe oluşturuldu. Dolayısıyla gübre ve mazot desteğinde birim fiyatlar değişmediği için çiftçiye ödenecek destek miktarında da bir değişiklik olmayacak”

BİRİM FİYATLAR DEĞİŞMEDİ ANCAK ARTAN FİYATLAR DESTEKLERE YANSITILACAK MI?

Mazot ve gübre desteğinde birim fiyatlar değiştirilmezken, gelen zamlar destek ödemelerine yansıtılacak mı? Normalde mazot desteğinde artan fiyatlar yıl sonunda destek ödemelerine yansıtılırken, gübre desteğinde gelen zamlar destek ödemelerine yansıtılmıyor. Yani 2021 yılı destek ödemelerinde çiftçi en çok mağduriyeti gelen zamlardan dolayı gübre desteğinde yaşayacak. Gübre fiyatlarının artmasına rağmen destek ödemeleri aynı kalacağı için çiftçi, aldığı desteğe göre daha az gübre almış olacak. Diğer yandan 2019 yılı destek ödemelerinde mazot fiyatlarına gelen artış, destek ödemelerine yansıtılırken, 2020 yılı ödemelerinde bu uygulamanın devam edip etmeyeceği ise yayınlanacak kararname ile belli olacak.