27 Mart'ta yayımlanan 'Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğde; mazot ve gübre desteği verilecek ürünler şöyle sıralandı: 'Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında desteklenen; yağlık ayçiçeği, kütlü pamuk, soya fasulyesi, kanola (kolza), aspir, dane mısır, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, çeltik, kuru fasulye, mercimek, nohut, yaş çay, fındık, yem bitkileri, patates ve kuru soğan ürünlerinin dışında kalan diğer bütün ürünlere, “Diğer Ürünler” kategorisinde belirtilen miktar kadar mazot ve gübre destekleme ödemesi yapılır'

MAZOT VE GÜBRE DESTEK MİKTARLARI

Tebliğe göre, hangi ürüne ne kadar mazot ve gübre desteği verileceği açıklanmıştı. Ürünlerde mazot desteği değişirken, gübre desteği bütün ürünler için 4 lira olarak belirlenmişti.

Gelinen noktada döviz kurlarında yaşanan aşırı yükselişten dolayı mazot ve gübre fiyatları da yükseldi. Mazot ve gübre fiyatlarındaki yükselişten dolayı çiftçi, üretimden çekilme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

Bu noktada gözler mazot ve gübre desteğinde yapılacak iyileştirmelere çevrildi. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın mazot ve gübre desteğinde yapılacak iyileştirme çalışmalarının sonuçlarını önümüzdeki günlerde açıklaması beklenirken, yayınlanan tebliğe göre mazot desteğinin artan fiyatlara göre güncellenmesi gerekiyor. Diğer yandan gübre desteğinde de önemli bir artış yapılacağı kaydediliyor.

MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİNDE YAPILACAK ARTIŞLAR NEREDEN KARŞILANACAK?

Destekleme bütçesi önceden belirlendiği için mazot ve gübre desteğinde yapılacak artışlar, destekleme bütçesi içinden karşılanması bekleniyor.