Yıl boyunca mazot ve gübre destek ödemelerini bekleyen pamuk üreticisinin cebi boş kaldı. Ödemeleri yapılmayan üreticilere resmi bir açıklama yapılmıyor. Destek ödemelerinin gecikmesinin prim ödemelerini de geciktirebileceği kaydedildi.

Pamuğun başkenti Şanlıurfa’da yaşayan Ziraatçi Müslüm Ösün, bakanlığın ‘uzaktan algılama sistemiyle’ bazı yerlerde usulsüzlük yapıldığını tespit ettikleri ve bu yüzden ödeme yapılmadığı yönündeki görüşlere tepki gösterdi. Pamuk prim ödemelerinin de ileri bir tarihe atılmak istendiğini söyleyen Ösün, şöyle konuştu:

ÇİFTÇİ BANKA BORÇLARI ALTINDA EZİLİYOR

“Pamukta mazot ve gübre desteği, diğer ürünlere göre daha fazla. Prim ödemelerinin mart ayında yapılması gerekiyor. Çünkü çiftçinin pamuğu ekmeden prim desteğini alması lazım. Hem geciktiriliyor hem de kısarak veriliyor.” Ösün, pamukta verimin düştüğüne işaret ederek, çiftçinin banka borçları altında ezildiğini söyledi.

GELECEK YIL İÇİN ÇALIŞMA YAPILIYORMUŞ

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, ödemelerin mart ayı sonunda yapılacağına dair duyumlar aldıklarını ancak resmi bir açıklama olmadığını söyledi. Eyyüpoğlu şöyle sürdürdü: “Gelecek yıl için ödemelerin şekline ilişkin bir çalışma yapıldığı belirtiliyor. Çiftçi şu an can çekişiyor. Verim ve fiyat düşük, girdiler arttı. Devletimizden destek bekliyoruz.”

Aydınlık Gazetesinden Sıla Kemahlı'nın haberine göre, 2019 yılına ait mazot ve gübre destekleri, pamuk üreten 23 ilde ödenmedi, üreticiler tepki gösterdi. Pamuk üretiminin mazot ve gübre desteği diğer ürünlere göre yüksek. Bakanlık resmi bir açıklama yapmıyor, pamuk tarlalarında usulsüzlük incelemesi yapılacağı belirtiliyor. Ödemelerin mart ayı sonunda yapılması bekleniyor. Öte yandan destek ödemelerinin gecikmesiyle, pamuk prim ödemelerinin de gecikebileceği kaydedildi.

BİZİ ADAM YERİNE KOYUN!

Türkiye Ulusal Pamuk Konseyi üyesi, Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman İskenderoğlu, yetkililerin açıklama yapmamasından yakınarak şöyle konuştu: “Keşke çıkıp deseler ki; ‘ödemeler çok fazla o yüzden şimdi ödeme yapamayacağız’. Bir zahmet çıkıp açıklama yapın. Biz bir yıl boyunca bu desteği bekliyoruz. Çiftçi için iki bin, üç bin lira çok değerli para. Zamanında ödesinler.” 

İskenderoğlu, “Bizi adam yerine koyun” ifadesini kullandı.

EKİM YÜZDE 20 DÜŞECEK

Zİraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, pamukta girdilerin fazla olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Her sene pamuk ithal ediliyoruz, yazık. 2019 yılında primi düşürdüler. Mart ayında ekimler başlayacak. En az yüzde 20 kayıp bekliyoruz. Prim ödemelerine ilişkin hâlâ ortada bir şey yok. Çiftçi borç içinde. 2.1 milyon kayıtlı çiftçi var, bankalara 160 milyar lira borç olduğu belirtiliyor.”