Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2019 hayvancılık destekleri bütçesine ilk kez alınan küçükbaş sürü büyütme desteğinin Nisan ayında yetiştiricilere ödeneceğini duyurdu. Destek ödemeleri kapsamında yetiştiricilere toplam 190 milyon lira ödenecek. 

Bilindiği üzere, 2019 yılında yapılacak tarımsal desteklemelere ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı, 24 Ekim 2019 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Buna göre, 2019 Yılı tarımsal desteklemeleri içerisinde yer alan hayvancılık destekleri de belirlenirken küçükbaş hayvancılık desteklerine yeni kalemler eklenmişti. Bakanlıkça belirlenen artış oranı tavanını aşmamak kaydıyla hayvan başına 100 lira ilave sürü büyütme ve yenileme desteği ödemesi gerçekleştirilecek.

DESTEKLERDEN KİMLER YARARLANACAK?

Sürü büyütme ve yenileme Koyun Keçi Bilgi Sistemi (KKBS) veri tabanında bir önceki yılın anaç koyun keçi desteğini alan ve destekleme yılında anaç koyun keçi sayısını artıran işletmelerde, bir önceki destekleme yılındaki kuzu ve oğlakların, destekleme yılında anaç koyun keçi vasfına ulaşanlara Bakanlıkça belirlenecek artış oranı tavanını aşmamak kaydıyla hayvan başına 100 lira sürü büyütme ve yenileme desteği ödemesi yapılacak.

Kararnamede küçükbaş hayvancılıkta ilk kez uygulanacak olan soykütüğü destekleme miktarı hayvan başına 100 lira olarak belirlendi. Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliklerine üye olan ve SOYBİS ile TÜRKVET sistemlerine kayıtlı olan yetiştiriciler ıslah programı çerçevesinde 100 lira olan destekten faydalanacaklar. Ayrıca soykütüğü işletmelerinde yetiştirilen koç ve tekeleri satın alan yetiştiricilere de hayvan başına 500 lira ödeme yapılacak.