Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, geleneksel kıyı balıkçılığının kayıt altına alınması ve desteklenmesine ilişkin aşağıdaki açıklamayı yaptı:

“Denizlerde ve içsularda geleneksel kıyı balıkçılığı verilerinin güncellenerek kayıt altına alınması ve sürdürülebilir yönetiminin sağlanması amacıyla balıkçı teknesi sahiplerine yapılacak desteklemeye ilişkin iş ve işlemlerle ilgili usul ve esasları düzenleyen "Geleneksel Kıyı Balıkçılığının Kayıt Altına Alınması ve Desteklenmesi Tebliği” 13 Eylül tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.

KÜÇÜK TEKNELER İÇİN DESTEKLEMEYİ HAYATA GEÇİRDİK

Bu Tebliğle, geleneksel balıkçılık yöntemleri ile avcılık yapan 10 metreden küçük boylardaki ruhsatlı balıkçı tekne sahiplerine 500 ila 1000 lira arasında destekleme ödemesi yapılmasını sağlayacak düzenlemeyi hayata geçirdik.

18 BİN 500 BALIKÇI TEKNESİ BULUNUYOR

Ülkemiz balıkçılık filosunda, denizlerde ve içsularımızda ticari amaçlı su ürünleri avcılığı yapmak üzere ruhsatlandırılmış 18 bin 494 adet balıkçı teknesi bulunuyor. Bu teknelerin yüzde 10'nunu gırgır ve trol diye tabir edilen endüstriyel balıkçılık faaliyetinde bulunan büyük balıkçı tekneleri, yüzde 90'lık kısmını ise geleneksel kıyı balıkçılığı yapan, 10 metreden daha küçük boylardaki balıkçı tekneleri oluşturuyor.

DESTEK RAKAMLARI ŞÖYLE

01 Ocak 2017 tarihinde geçerli bir ruhsata sahip, iç sularda avcılık yapan tüm balıkçı teknesi sahipleri ile denizlerde avcılık yapan 10 metreden küçük balıkçı teknesi sahiplerini, tekne boyuna bağlı olarak destekleyeceğiz. Buna göre deniz ve içsu balıkçı teknelerinden;

-5 metrenin altındakilere 500 TL,

-5 ila 7,99 metre arasındakilere 750 TL ve

-8 ila 9,99 metre arasındaki deniz balıkçı tekneleri ile 8 metre ve daha büyük boylardaki içsu balıkçı teknelerine 1000 TL destekleme ödemesi yapacağız.

3 KASIM'A KADAR BAŞVURUNUN YAPILMASI GEREKİYOR

Balıkçılarımız, yaptıkları avcılığa ve sosyoekonomik durumlarına ilişkin tebliğde yer alan formları doldurarak 03 Kasım 2017 tarihine kadar il / ilçe müdürlüklerine başvuru yapmaları halinde bu desteklerden faydalanabilecekler. Bu kapsamdaki ödemeleri 2017 yılı sonunda yapacağız.

İLK KEZ DESTEKLEME KAPSAMINA ALINDI

Başlattığımız bu uygulama ile geleneksel kıyı balıkçılarını ilk kez destekleme kapsamına almış olduk. Bu uygulamadan yaklaşık 16 bin balıkçı teknesi faydalanacak. Bu sayede, deniz ve içsulardaki nimeti bin bir zahmetle bizlere ulaştıran balıkçılarımızı, sosyo-ekonomik durumları itibariyle kayıt altına alırken, ekonomik açıdan da desteklemiş olacağız.

10 METRE ÜZERİNİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Diğer taraftan, 10 metre ve üzeri balıkçı teknesi sahiplerine, teknelerini av filolarından gönüllülük esasına göre çıkarmaları durumunda verdiğimiz destekleme ödemeleri devam edecek. Bu kapsamda yer alan balıkçılarımıza bugüne kadar 161 milyon TL ödeme yaptık.

1 MİLYAR 500 MİLYON LİRA MAZOT DESTEĞİ VERİLDİ

Ayrıca Hükümetimiz tarafından da balıkçılara bugüne kadar 1 milyar 500 milyon TL'den fazla ÖTV'siz mazot desteği yapıldı. Balıkçılarımız, ÖTV'siz mazot desteği ile Ziraat Bankası'nın düşük faizli kredi uygulamalarından faydalanmaya devam edecekler.”

TARIMDAN HABER