Milliyet gazetesinden Mithat Yurdakul'un haberine göre, karar, 1 Ocak 2016 - 31 Aralık 2018 tarihleri arasında, kırsalda yaşayan genç çiftçilerin mahallinde uygulayacağı bitkisel, hayvansal, yöresel tarım ürünleri ile tıbbi ve aromatik bitki üretimine yönelik projelere 30 bin liraya kadar hibe ödenmesini öngörüyor.

3 yıl uygulanacak

Proje kapsamında verilecek hibe, 81 ildeki nüfusu 20 binden az olan yerleşim alanlarını kapsayacak. Ödemeler Ziraat Bankası aracılığıyla yapılacak. Genç çiftçilere ön ödeme yapılabilecek. Genç çiftçiler bu program kapsamında verilen hibeden sadece bir kez yararlanabilecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın diğer hibe programlarından yararlananlar bu programdan faydalanamayacak. Desteklemelerden haksız yere yararlandığı tespit edilenler ise 5 yıl süreyle destek alamayacak. Proje kapsamındaki genç çiftçinin 18 - 40 yaş arasında olması gerekiyor. Genç çiftçi hibe desteği 3 yıl süreyle uygulanacak. Bitkisel, hayvansal üretim, yöresel tarım, tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik projeler desteklenecek. Hibe ödemesi yapılabilmesi için hibe sözleşmesi imzalanması ve proje yatırımının tamamlanması gerekiyor. Herkesin hibe alması ya da 30 bin liralık hibeden yararlanması söz konusu değil.

Göç durdurulacak

Kararla tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin girişimciliğinin desteklenmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve genç kırsal nüfusun istihdamına katkı sağlayacak kırsal alandaki tarımsal üretime yönelik projelerin desteklenmesi amaçlanıyor. Kırsal kesimden kente göçün durdurulması ve köye dönüş de hedefler arasında. Kolay ve sonuçlandırılması kısa olabilecek şekilde basitleştirilmesi öngörülen mevzuatın en geç 20 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanacak. Proje için mart ayının sonunda müracaat edilebilecek.

Hangi ürünlerde destek var?

Edinilen bilgiye göre, genç çiftçiler için desteklenecek bazı örnek konu başlıkları şöyle olacak:

Bitkisel üretim: Meyve bahçesi tesisi, bağcılık, çok yıllık üzümsü bitkiler, mantar üretimi, kontrollü örtü altı tesisi, süs bitkisi yetiştiriciliği, meyve fidanı yetiştiriciliği,

Hayvansal üretim: Büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık, manda yetiştiriciliği, arıcılık, ipekböcekçiliği,

Yöresel, aromatik bitki üretimi, işlenmesi: Tek ve çok yıllık bitki üretimi, yöresel ürünlerin üretimi, yağ elde edilmesi.