Ülke tarım sektörünün lokomotifi Konya Şeker, verdiği desteklerle üreticinin finansman yükünü hafifletirken tarımsal üretimde de sürdürülebilirliği sağlamaya devam ediyor. Sözleşmeli ekimini yaptırdığı pancar ve patateste üreticiyi tarımsal üretimin ilk aşaması olan arazinin ekime hazırlanmasıyla birlikte ayni ve nakdi avanslarla desteklemeye başlayan Konya Şeker’in desteği söküm ve sonrasında da devam ediyor.

2019-20 Kampanya döneminde de üreticisine desteğini kesintisiz sürdüren Konya Şeker 24 Aralık 2019 Salı Günü 17:00’dan sonra üreticilerinin hesabına 34 Milyon 410 Bin TL yatıracak. Konya Şeker’in üreticisinin hesabına yatıracağı bugünkü parayla birlikte 2019-20 kampanya döneminde ayni ve nakdi avanslar ve kooperatif destek sistemi olmak üzere toplamdaki destek miktarı 734 Milyon 367 Bin 106 TL’ye ulaştı.

Kurdukları destek sistemi ile üretime sahip çıktıklarını ve üreticiyi tarlada yalnız bırakmadıklarını söyleyen PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk “bu desteğin sürdürülebilmesi için bizim üzerimize düşen yükümlülükler kadar, üreticimizin üstüne düşen yükümlülükler de var. Üretici de kurumuna ve sözleşmesine sahip çıkacak ki bu destekleme sistemi sürdürülebilsin. Bu sene maalesef sayıları az da olsa avansını bizim ödediğimiz pancarın bir kısmının başka fabrikalara nakledildiğini, satıldığını tespit ettik.

Bu durumun artması veya yaygınlaşmasının üretici ve sektör için vahim sonuçları olabileceğini hem üreticilerimize hem de devletimize hatırlatmak benim vazifem. Münavebenin bozulmasıyla topraklarımızı hastalandırabilecek, pancar ve şeker verimini düşürebilecek, şeker üretimimizi, dolayısıyla kotamızı etkileyebilecek bu duruma başta bizim üreticilerimiz itiraz etmeli, yapanları en başta onlar uyarmalı ve gereğini yapmalıdır.

Çünkü bu fabrika münavebe bozulup şeker verimi düştüğü ya da avansını verdiğimiz pancar başka fabrikalara nakledildiği için kendisine tanınan kota miktarında üretim yapamazsa bir sene sonra o miktarda az kotaya sahip olur ve üreticimizde bundan etkilenir, daha az pancar ekmek zorunda kalır. Yani üç beş kişi ahdinde durmayıp üç beş kuruş kazanacak diye 10 binlerce çiftçi hep birlikte kaybeder. O nedenle kurduğumuz bu sisteme sahip çıkmak bizim ziraat birimimiz kadar üreticilerimizin de yükümlülüğündedir” dedi.