Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde sürdürülen projede, Konya Toprak, Su ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Karatay ve Karapınar Ziraat Odası Başkanlıkları ve Konya Önder Çiftçi Derneği ortaklığında yürütülen projede, Karatay ilçesinde Şubat ayında teorik eğitimleri yapılarak tamamlandı.

Proje hakkında açıklama yayımlayan Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, “Azaltılmış toprak işlemeli ekim sistemi, prensip olarak toprağı devirmeden tek seferde 10-12 santimetre toprağı işleyip, işlenen toprağı düzleyip, tohum ekimi yapıp, çoklu tekeri ile toprağın üzerine merdane çekmektedir. Hububat ve ayçiçeği anızlarının üzerine hububat ekimi yapılabilecek Azaltılmış Toprak İşlemeli Ekim yöntemi bölgemizde daha önce hiç denenmemiş olup, projemiz vasıtasıyla ilk defa çiftçilerimizle tanıştırılmıştır. Azaltılmış toprak işlemeli ekim, yabancı ot kontrolü ve tohum yatağı hazırlığı için yapılan ve geleneksel toprak işlemeye göre tarlada geçiş sayısını önemli ölçüde azaltan, işçilik, yakıt ve zaman tasarrufu sağlayan bir uygulamadır. Bu sistem, gelecek nesillere miras olarak bırakacağımız topraklarımızı da koruyarak sürdürülebilir tarımsal üretime olanak sağlayacaktır" denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: “Proje kapsamında alınan diğer makine de 'Pnömatik Doğrudan Ekim Mibzeridir'. Bölgemizde yoğun olarak ayçiçeği, silaj ve dane mısır üretimi yapılmaktadır. Anıza doğrudan ekimin sulu tarlalarda yapılmasının daha başarılı sonuçlar verdiği bilimsel çalışmalarla ortaya çıkmıştır. Bu yüzden, bölge çiftçimizin baharlık ekilişlerde anıza ekim yaygınlaştırılması amacıyla tarla demonstrasyonlarımız ilkbahar döneminde Karapınar İlçemizde gerçekleştirilmiştir. Pnömatik Doğrudan Ekim Mibzerimizle, Karapınar ilçemizde macar fiği anızı üzerine doğrudan ekim ile toplam 591 dekar alanda 2.ürün silajlık mısır ekilişi gerçekleştirilmiş ve bölge halkı tarafından ilgi büyük olmuştur. Demonstrasyon yapılan silajlık mısır tarlalarında hasat başlamıştır. Karapınar'da şu anda ilk hasat yapılan 220 dekarlık tarladan 7380 kilogramda verim alınmıştır.Projemiz kapsamında Karatay ve Karapınar İlçelerinde Azaltılmış Toprak İşleme ve Pnömatik Anıza Doğrudan Ekim Mibzerleri uygulamasının yanı sıra topraklardaki organik madde miktarının artırılması amacıyla Yeşil Gübreleme demonstrasyonu ve toprak erozyonunun önlenmesine yönelik, 'Tarla Kenarı Canlı Rüzgar Perdeleri' uygulaması yapılacaktır."