Hükümetin sağladığı kırsal kalkınma destekleri ile yapılan yatırımların miktarı 6 milyar liraya ulaşırken, bu desteklerle kurulan süt, hayvancılık, kırsal turizm gibi işletmelerde 45 bin vatandaş istihdam edildi. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ali Recep Nazlı, yenilenebilir enerji yatırımlarının da ilk kez içine alınacağı 3.5 milyar lira bütçeli yeni destek çağrısına çıkacaklarını söyledi.

KIRSALA CAN SUYU OLDU

SABAH'a konuşan TKDK Başkanı Nazlı, kırsal kalkınmanın sadece tarımla değil birçok etkenle olduğunu söyledi. Nazlı, "Sağladığımız destekler kırsal alana hayat verdi, can suyu oldu. Bu güne kadar 15 çağrıya çıktık. 16 bin yatırım projesi hayata geçirildi. Kırsal kalkınma destekleri ile 6 milyar liralık yatırım gerçekleşti. Bunun 3.3 milyar lirası devletin sağladığı hibeydi" diye konuştu.

YENİ DESTEK MÜJDESİ

Yakın zamanda 3.5 milyar TL bütçeli Kırsal Kalkınma Programı 2'nin (IPARD 2) ilanına çıkacaklarının müjdesini veren Nazlı, "Yenilenebilir enerji yatırımları da ilk kez desteklenecek. Ayrıca 10 bin nüfusun altındaki belediyeler de bu desteklerden faydalanabilecek. Yine ilk kez yumurta tavukçuluğunda mevcut işletmelerin modernizasyonunu da desteğe aldık" dedi.

60 MİLYON LİRALIK İHRACATA ULAŞILDI

Sağlanan desteklerle kurulup sadece bir yıl önce faaliyete başlayan işletmelerin, bugün itibarıyla toplamda 60 milyon liralık ihracata imza attığının altını çizen Ali Recep Nazlı, "Öyle ki, Malatya'dan paketlenmiş dondurmayı Kuzey Irak'a satan bir yatırımcımız 9.6 milyon liralık ciro yaptı. Ordu'da başka bir yatırımcı şoklanmış hamsiyi Hollanda, Almanya, Avusturya gibi ülkelere satarak 265 bin lira ciroya ulaştı. Önümüzdeki yıl bu rakamlar 3-4 katına çıkar" diye konuştu.