Hani hep “Kaçsam, şehrin derdini denize döksem, kendim ekip kendim biçsem" deriz de sonra “Nerede o imkân" diye omuzlarımız düşer ya... Müjde! O an geldi. Devlet buna niyetlenen herkesin cebine 30 bin lira para koyacak. Niyet tamam, şartlar uyuyor, ciddiyette de bir sıkıntı yoksa buyurun size yedi adımda köye yerleşme rehberi...

1- YERİ İYİ SEÇİN

İster köyünüze, ister gönlünüzde yatan yere... Hiç fark etmez, dikkatli olmalısınız: Seçtiğiniz yere HES, maden, hatta Kaz Dağları'nda olduğu gibi petrol arama izni bile verilmiş olabilir. Sonra desteğini aldığınız devletle papaz oluverirsiniz, şimdiden söylemesi...

2- DOMATES Mİ KUZU MU?

Desteklenecek projeler şunlar: Bitkisel üretim, hayvansal üretim, yöresel tarımsal üretim, tıbbî ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik projeler. Yazacağınız projenin kabul görmesinde 'uygun havzaya uygun ürün'kilit rol oynayacak. Çok yağış alan bir bölgede az su isteyen bir ürünün, az su olan bir yerde çok su isteyen bir ürün tarımının pek manası yok mesela.

3- DEVİR, ETİKET DEVRİ

İşin sorumlusu Tarım Bakanlığı. Projenizi yazmadan önce, şartları iyi öğrenin. Uygulama tebliği henüz yayımlanmadı ama yakından takip edip mutlaka hatmedin. Devir, etiket devri. Söz konusu proje oldu mu yazacağınız her cümlenin önemi var. Bunun için il tarım müdürlüklerinden destek alın. Hangi bölgede ne üretiminin teşvik edildiğini bilmek projenizi dört başı mamur hazırlamanızı sağlayacak.

4- NE KADAR EKMEK...

Diyelim ki buraya kadar kazasız belasız geldiniz. Teklifiniz kabul gördü. Ama bir anda cebinize 30 bin liranın gireceğini düşünmeyin. Size bir miktar avans verilebilir, bu mümkün. Proje bir program doğrultusunda desteklenecek. Proje ilerledikçe para gelecek.

5- TAPU DİYE TUTTURMAYIN

30 bin lira aslında çok kritik bir miktar. Diyelim ki Burdur, Isparta civarında lavanta ekmeye karar verdiniz. Gidip hemen oralarda tarla falan satın almaya kalkmayın. Parayı toprağa gömüp sonra o toprağa ekecek tohum paranızın kalmaması yazık olur. Kiralamak da bir çözüm. Unutmayın, temel amaç hayatınızı değiştirmek değil, belirlenen alanlarda üretim artışını teşvik etmek.

6- TASI TARAĞI TOPLARKEN...

30'lu yaşlardaysanız büyük ihtimalle çocuğunuz da var... Okulu hesaba katın. Geçiminiz için gerekli aylık miktar (daha önce deneyenlerin ortak görüşü, mutfak masrafı + kira, faturalar dahil 1000 lira). Bir de geride kalacak yakınlarınızı ikna etmeniz gerekecek.