Bakanlar Kurulu'nun 'Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin Kararı' Resmi Gazete'de bugün yayımlandı. Yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, bazı illerde damızlık manda, koç-teke, kaz, hindi, arıcılık ve ipek böcekçiliği gibi hayvancılık faaliyetlerinde damızlık ve ticari modern işletme kuracaklara hibe desteği verilecek.

Hibe desteğinin amacı; “kırsal alanda istihdamın geliştirilmesi, gelirlerin artırılması, ülkenin damızlık manda, koç-teke ihtiyacının karşılanması ve kaz, hindi, arıcılık, ipekböcekçiliği gibi hayvancılık faaliyetlerinde, üretim ve kalitenin yükseltilmesi için damızlık ve ticari modern işletmelerin kurulması, ithalatın azaltılmasını sağlayacak yatırımların desteklenmesi" olarak açıklandı.

HİBE DESTEĞİ VERİLECEK YATIRIMLAR VE KAPSAMI

1) Gerçek ve tüzel kişi üreticilerin 150 baş kapasiteye sahip projeli damızlık manda düve üretimi işletmesi kurulması veya mevcut işletmelerin kapasitesinin 150 baş olacak şekilde artırılması ve bu işletmelerin rehabilitasyon yatırımları.

2) Damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliklerinin 500 baş kapasiteye sahip damızlık koç-teke üretimine yönelik işletme kurmasını veya mevcut işletmelerin kapasitesinin 500 baş olacak şekilde artırılması, bu işletmelerin rehabilitasyon yatırımlarını ve işletmelerden koç teke alımı yapacak yetiştiriciler.

3) Gerçek veya tüzel kişi üreticilerin, 1000 adet damızlık kaz ile 1000 adet ticari hindi ve 500 adet ticari kaz yetiştiriciliği için yapacakları yatırımlar.

4) Gerçek ve tüzel kişi üreticilerin, 30 adet kovan ile yapacakları arıcılık yatırımları.

5) Tüzel kişilerin ipek böceği yetiştiriciliği için yapacakları yatırımlar.

Bakanlar Kurulu kararında hibe desteği verilecek illerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirleneceği kaydedildi. Ancak Bakanlık tarafından hazırlanan 'Milli Tarım Projesi' kitabında hibe desteği verilecek iller şunlar:

YATIRIMLARIN HİBE ORANLARI

HİBE DESTEĞİ VERİLECEK İLLER

DAMIZLIK KOÇ VE TEKE YATIRIMLARI: Afyonkarahisar, Antalya, Uşak, Eskişehir, Konya, Karaman, Mersin, Kırıkkale, Bursa, Balıkesir, Kırklareli, Tekirdağ, Ordu, Sivas, Erzurum, Ağrı, Iğdır, Van, Hakkari, Siirt, Şırnak, Nardin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ, Bingöl.

DAMIZLIK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ: İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Zonguldak, Düzce, Samsun, Afyon, Kayseri, Diyarbakır, Muş, Bitlis.

KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ: Kars, Ardahan ve Muş

HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ: Bingöl

Arıcılık ve İpek böcekçiliği ile ilgili hibe desteği verilecek iller önümüzdeki dönemde açıklanacak.

Hibe destekleri 2017-2019 yılları arasında verilecek.

TARIMDAN HABER