Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Hayvancılık Desteklemeleri Hakkında Uygulama Esasları Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buzağı desteklemeleri, soykütüğü işletmelerinde 2017 yılında olmak üzere iki dönemde, ön soykütüğü işletmelerinde ilki 2016 yılında olmak üzere üç dönemde yapılacak.

İlk destekleme başvurusu 15 Temmuz 2016 tarihine kadar il veya ilçe müdürlüklerine yapılacak.

Manda Islah Sistemi soykütüğü bölümüne 1 Ekim 2016 tarihinden önce kaydedilmiş ve 31 Aralık 2016 tarihinde halen kayıtlı bulunan ve soykütüğü çalışmaları ile ilgili talimatlara uygun işletmeler soykütüğü malak desteğinden yararlanacak.

BESİLİK ERKEK SIĞIR DESTEKLEMESİ

Kesim tarihi itibarıyla, besi süresinin son 90 gününü başvuranın veya eşinin işletmelerinde tamamlamış, TÜRKVET'e kayıtlı, yurt içinde doğmuş ve en az 12 aylık yaşı tamamlamış erkek sığırlarını (manda dahil) Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren kesimhanelerde kestiren ve kesim bilgilerini Kırmızı Et Kayıt Sistemi veri tabanına kaydettiren sözleşmeli besicilik yapan üreticilere, kestirdikleri hayvan başına destekleme ödemesi yapılacak.

YILLIK 6 BAŞ VE ÜZERİ KESİM YAPTIRANLAR BİRLİĞE ÜYE OLMALARI ZORUNLU

Yıllık 6 baş ve üzeri sayıda, destekleme şartlarını taşıyan erkek sığır kesimi yaptıranların, kırmızı et üretici birliklerinin bulunduğu yerlerde bu birliğe üye olmaları zorunlu tutulacak. Yıl içinde daha az sayıda kesim yaptıran üreticiler ise birliğe üye olmasa da desteklemeden yararlandırılacak.

ÇOBAN İSTİHDAM DESTEĞİ

Çoban istihdam desteği 250 ve üzeri anaç küçükbaş (koyun-keçi) hayvan varlığına sahip işletmelere ödenecek.

HASTALIKTAN ARİ İŞLETMELERDE TÜM SIĞIRLAR İÇİN HAYVAN BAŞINA DESTEKLEME ÖDEMESİ YAPILACAK

Yayınlanan tebliğe göre, hastalıklardan ari işletmeler için sağlık sertifikasına sahip olan süt sığırı işletmelerinde bulunan, damızlık boğalar dışındaki, 6 aylığın üzerindeki erkek hayvanlar hariç, tüm sığırlar için hayvan başına doğrudan destekleme ödemesi gerçekleştirilecek. Ari sığır başına ödeme birim miktarları 500 başa kadar tam olarak, 501 baş ve üzeri için ise yüzde 50'sine karşılık gelen tutarın ödenmesi şeklinde yapılacak.

KOYUN KEÇİ VE TİFTİK DESTEKLERİ

Koyun ve keçi yetiştiriciliği yapan, damızlık koyun ve keçi yetiştiricileri birliklerine üye, hayvanları, Koyun Keçi Kayıt Sistemi (KKKS) ve Koyun-Keçi Bilgi Sistemine (KKBS) kayıtlı yetiştiriciler, anaç hayvan başına yılda bir kez olmak üzere desteklemeden yararlandırılacak.

ÇİĞ SÜT DESTEKLEMELERİ

Çiğ süt desteklemesi, üretmiş olduğu çiğ sütü, Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren süt işleme tesislerine, fatura/e-fatura veya müstahsil makbuzları karşılığında kendisi, yetiştirici, üretici örgütü veya bunların yüzde 50'nin üzerinde paya sahip oldukları ortaklıkları vasıtasıyla satan, Süt Kayıt Sistemi (SKS) veri tabanına altyapısı kurulan yerlerde anlık olarak kayıt yaptıranlara ödenecek.

ARILI KOVAN DESTEKLEMESİ

Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı, en az 30, en fazla bin adet arılı kovana sahip yetiştirici/üretici örgütü üyesi arıcılara, arılı kovan başına destekleme ödemesi yapılacak.