Anadolu kadını emeğin, fedakarlığın, çalışkanlığın ve üretkenliğin simgesi. Kimi Türkiye’nin kuzeyinde kimi güneyinde kimi batısında kimisi ise doğusunda kırsal alanlara yatırım yaparak başarılı işlere imza atıyor.  

SERRA NALÇABASMAZ - Zeytinciliği Avrupa standartlarıyla birleştirdi

Hatay’ın Altınözü ilçesinde yaşayan Nalçabasmaz ailesinin son temsilcilerinden Serra Nalçabasmaz, 5 kuşaktır sürdürülen zeytincilik yolculuğunu sürdürüyor. Aynı zamanda gıda mühendisi olan Nalçabasmaz, TKDK’dan aldıkları destekle makine ve ekipmanlarını son teknolojiye uygun hale getirerek ürün kalitesini Avrupa standartlarına yükseltti. Zeytin tarımı yapılan 3 bin 500 dekarlık arazide yaklaşık 100 bin ağacın meyvesi işlenerek zeytinyağı üretiliyor. Nalçabasmaz’ın yönettiği ELEA markası, 2017 yılı mahsulü Saurani çeşidi ile katılmış olduğu İtalya EVO Uluslararası Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda Gümüş Madalya ve Londra Uluslararası Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda bronz madalyayla ödüllendirildi.

FETHİYE POLAT - Eşini kaybetti, 3 çocuğunun geleceği için yatırım yaptı 

Elazığ’da yaşayan 3 çocuk annesi Fethiye Polat, eşini trafik kazasında kaybettikten sonra çocuklarına iyi bir gelecek hazırlamak için 100 inek kapasiteli süt üretim çiftliği kurdu. Toplam maliyeti 2,5 milyon liradan oluşan yatırımı için TKDK’dan 1,4 milyon lira hibe aldı. Hikayesine televizyonlarda da yer verilen Polat, girişimiyle kadın çiftçiliğine örnek teşkil ediyor. 

AYSEL BAKIR - Tarlasında 2 bin nüfuslu ilçenin elektriğini üretiyor

Kastamonu'nun Şenpazar ilçesinde yaşayan Aysel Bakır, kurduğu güneş enerjisi santraliyle 2 bin nüfuslu ilçenin günlük elektrik ihtiyacını karşılıyor. Atıl vaziyetteki 5 dönümlük tarlayı 25 yıllığına kiralayan Bakır, burada güneş enerjisi üretmeye karar verdi. TKDK, toplam bütçesi 1,6 milyon liradan oluşan yatırımı için paneller ve invertörün (güç çevirici) 700 bin lira hibe verdi. Saatte 300 kilovatsaatlik üretilen enerji devlet aracılığıyla elektrik firmasına satılıyor. 

GÜLCAN ÇEVİRGEN - 25 ülkeye dekoratif süs bitkileri ihraç ediyor

Kadın girişimci Gülcan Çevirgen, Uşak’ın Banaz ilçesine bağlı Kızılhisar köyüne 951 bin TL’si TKDK’dan hibe toplam 1,6 milyon TL’ye mal olan süs bitkisi üretimi ve işleme tesisi kurdu. Buğday başağı, diken, bitki kökü, çam kozalağı, yosun ve ağaç kabuklarından dekoratif süs bitkileri üretilen tesiste, ürünlere müşterinin talebine göre demetleme, boyama ve paketleme işlemi uygulanıyor. Avrupa ülkelerinde evlerin dış kapılarında süs olarak ve mezarlıklarda kullanılıyor. Ham madde ise Trabzon, Erzurum, Kars, Ankara, İzmir, Uşak, Aydın, Mersin ve Yalova olmak üzere birçok ildeki köylü vatandaşlardan temin ediliyor. Yirmi kişinin istihdam edildiği tesisten 25 ülkeye ihracat yapılıyor.

MERVE AKGÜL - Mantar tesisinde 16 kadına iş imkanı sağlıyor

Yozgat'ın Sorgun ilçesinde girişimci üniversite öğrencisi Merve Akgül, Aşağıcumafakılı köyünde kurduğu ve açılışını 8 Mart 2018 Dünya Kadınlar Günü’nde gerçekleştirdiği tam otomasyonlu mantar üretim tesisinde 16 kadını istihdam ediyor. Günlük 600 kilo mantar yetiştirilen projeyle 1,6 milyon TL'lik yatırımı Yozgat’a kazandıran Akgün, bunun 1 milyon TL’sini proje başvurusu yaptığı TKDK’dan hibe olarak aldı. 

SELMA GÜLHAN - Yıllık ortalama 1 ton sarımsak yetiştiriyor

Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde yaşayan Selma Gülhan, TKDK'nın sağladığı 34 bin TL hibe desteğiyle yıllık ortalama 1 ton sarımsak yetiştiriyor. Tarlasını traktörle kendisi süren Gülhan, gelecekte makine ekipman alımı için TKDK’ya tekrar proje başvurusu yapmayı planlıyor.  

ESMA ECE - Pamukkale’ye kurduğu termal otelde 20 kişi çalıştırıyor

Türkiye’nin turizm merkezlerinden Denizli’nin Pamukkale ilçesindeki Karahayıt bölgesine 1,4 milyon liraya termal otel kuran Esma Ece, 20 kişiyi istihdam ediyor. TKDK’dan 654 bin lira hibe alan Ece’nin oteli 25 odadan oluşuyor. 

ŞERİFE YILDIZ - Moda tasarımcısıydı 3 milyon TL’yi süt hayvancılığına yatırdı

Konya’da yaşayan Dr. Şerife Yıldız, Selçuk Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Moda Tasarımı Bölümü’nde moda tasarımı eğitimi verirken farklı bir alana yönelerek Sarayönü ilçesine 3 milyon liralık büyükbaş üzerine süt hayvancılığı yatırımı yaptı. TKDK’dan 1,8 milyon TL hibe alarak 2016’da yatırımı tamamlayan Yıldız, çiftliğinde hayvanlarının beslenmesiyle de yakından ilgileniyor. Akademik kariyerinin yanı sıra moda tasarımı üzerine yaptığı çalışmalarını İtalya'nın Milano kentinde ve Konya'da açtığı sergilerle tanıttı. Mesleğinden çok farklı bir alanda yaptığı yatırımdan dolayı çevresinde ziraat mühendisi veya veteriner hekim zannediliyor. 

NİLGÜN KANTAR - Günlük 3 bin litre süt üretiyor

Çorum’un merkeze bağlı Budakören köyüne süt üretimi çiftliği kuran Nilgün Kantar, günlük 3 bin litre süt üretiyor. Toplam 2,9 milyon liraya mal olan yatırımı için TKDK’dan 1,7 milyon lira hibe aldı. Yaklaşık 30 bin metrekarelik bir arazi üzerinde 2 bin 500 metrekare kapalı alanı bulunan tesisi Almanya’dan 84 baş simental ırkı gebe düve ithal ederek 2017’de faaliyete geçirdi. Bugün 120 baş sağmal hayvan kapasitesine sahip işletmenin genç hayvanlarla genel hayvan varlığı 275’e ulaşmış bulunuyor.

ZEKİYE ÇILGIN - 200 kovanla yıllık 5 ton bal üretimi

Sivas’ta 12 yıldır bal üretimi yapan Zekiye Çılgın, sahip olduğu 200 kovanla yılda ortalama 5 ton bal üretiyor. TKDK’dan aldığı 57 bin lira destekle 127 bin liralık üretim kapasitesini ve kalitesini artırdı. 

FATMA ERDOĞAN - Turizm cenneti Nevşehir’e 9 odalı pansiyon kurdu

Kadın girişimci Fatma Erdoğan, Nevşehir’in Göreme kasabasına TKDK’dan aldığı 212 bin lira hibeyle toplam 490 bin liraya mal olan 9 odalı, 17 yatak kapasiteli pansiyon kurdu. 3’ü kaya, 2’si kemer ve 4’ü de hezen odalardan oluşan tesiste 5 kişi istihdam ediliyor. 

OLCAY ÖZKAN - Doğa tutkusuyla Amerika’dan Zeytinliova’ya taşındı

İstanbul'da uluslararası bir firmanın muhasebe ve mali işler sorumlusuyken eşine gelen iş teklifi üzerine ABD'nin Teksas eyaletinde yaşamaya başlayan Olcay Özkan, doğa tutkusu baskın gelince 7 yılın ardından geçen yıl Manisa'nın Akhisar ilçesindeki Zeytinliova Mahallesi'ne yerleşti. New York ve Londra'daki organik zeytinyağı yarışmalarında gümüş madalya alan ürünlerini kendi butik markasıyla ABD'ye satıyor.
Kadın yatırımcılarımıza sürdürülebilir üretim dileklerimizi iletiyor, hayalleri olan diğer kadınlarımızı ise hayallerini gerçekleştirmek için kurumumuza davet ediyoruz.