Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, fındıkta alan bazlı destek uygulanmasının devam edeceğini söyledi. Canikli, “Ondan yana hiç kimsenin kuşkusu olmasın" dedi.

Bakan Canikli, Giresun'da “Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsa Kurulması" projesi temel atma törenine katıldı.

Bakan Canikli, törende yaptığı konuşmada şunları kaydetti: "2006 ve 2007 yılında fındıkla ilgili gelişmeleri hepimiz hatırlarız. Dünya talebinin çok üzerinde bir üretim meydana geldi. Fındığın fiyatı da bir anda aşağı gitmeye başladı. Bunu engellemek amacıyla arz fazlasını çekmek için Toprak Mahsulleri Ofisini devreye sokmuştuk. 2006 ve 2007 yıllarında çok büyük miktarlarda 4,5 - 5 liradan fındık aldık ve o dönemlerde devlet, o günkü fiyatla yaklaşık 3 katrilyon lira para harcadı. Fındık üreticisine bu şekilde kaynak aktardık ve fındık fiyatının aşağı gelmesini engelledik. Gerçekten üretim fazla olduğu zaman fındığın fiyatını tutmak kolay bir iş değil. Çok ciddi paralar aktarılması gerekiyor. Bu sistem büyük oranda bunu ortadan kaldıracak ve telafi edecek.

Ama yine mutlaka devletin desteği her zaman gerekir. 'Bu sistem, bu tesis kurulduktan sonra devlet desteği olmayacak mı ya da olacak mı?' gibi bir soru işareti gelebilir. Hemen söyleyeyim, fındıkta devlet desteği, alan bazlı destek uygulanmaya devam edecek. Ondan yana hiç kimsenin kuşkusu olmasın."

LİSANSLI DEPO İLE OLUMSUZLUKLAR ORTADAN KALKACAK

Lisanslı deponun faaliyete geçmesi ile fındığın fiyatının bundan sonra Giresun'da belirleneceğini vurgulayan Bakan Canikli, törende, fındık sektörüne ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Gümrük Bakanı, fındığın çok olduğu dönemlerde depolanmamasının fındık üreticisini zor durumda bıraktığını söyledi. Bakan Canikli, lisanslı depo ile fındıkta yaşanan olumsuzlukların ortadan kalkacağına işaret ederek şunları kaydetti, "Üreticimiz, ürettiği fındığı getirecek ve buraya teslim edecek. Teslim ederken fındığın kalitesi tespit edilecek. O kaliteyi ve teslim ettiği miktarı yansıtacak şekilde kendisine bir belge verilecek. O belge, basit bir evrak değil. O gün fındığın piyasa fiyatı ne ise onunla teslim ettiği miktar çarpılıyor ve elindeki belgenin onun değeri kadar kıymeti var. Biz buna 'ürün senedi' diyoruz. Ürün senedi ile bankaya giderek çok uygun şartlarda ve başka bir teminata gerek kalmaksızın kredi alınabilecek. Bu sayede fındığın yoğun olarak piyasaya girmesi suretiyle fiyatının düşmesi engellenecek" dedi.