Star gazetesinden Ercan Baysal'ın haberine göre, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı et fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için yeni yol haritasını belirledi. Orta ve uzun vadeli politikalarla et fiyatlarındaki artışın önlenmesi hedefleniyor. Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Özcan, Kurban Bayramı öncesinde olduğu gibi, il bazında et fiyatlarını takip altına aldıklarını belirterek, hızlı fiyat artışını engelleyecek politikaların devam edeceğini söyledi. Bu kapsamda yem bitkileri üretiminin artırılması, hayvan hastalıklarıyla etkin mücadele, et verimi yüksek etçi ırkların geliştirilmesi gibi politikalar sürerken desteklerde artacak.

IRK ÇEŞİTLENECEK

Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Özcan, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Kuzeydoğu Bölgesi'nde Angus, Charole, Limuzin, Belgiumblue, Simental gibi ırkların yetiştirilmesinin destekleneceğini bildirdi. 2010 yılından bu yana et ithalatı yapılmadığına dikkat çeken İbrahim Özcan, buna karşın damızlık ihtiyacın bir kısmının ithalat yoluyla karşılanabileceğini, yurtiçinde ise damızlık materyal temininde hastalıklardan ari işletmelerden yararlanılacağını anlattı.

YEM BİTKİLERİNE DESTEK

Hayvancılıkta en önemli maliyetlerden birisini yemin oluşturduğunu dile getiren Özcan, yem bitkileri üretiminin artırılması için destek vermeye devam edeceklerini ifade etti. Hayvan hastalıklarıyla mücadelenin de önemli olduğunu kaydeden Özcan, besi hayvancılığında, sütçü ırkların erkek yavruları yerine et verimi yüksek etçi ırklar ve kombine ırklar (et ve süt verimi yüksek) konusunda ıslah çalışmasının da süreceğini söyledi.

MERCEK ALTINDA TUTULACAK

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak yeni dönemde de et fiyatlarını mercek altında tutmayı sürdüreceklerini dile getiren Özcan, aynı zamanda fiyatların hızlı artışını engelleyecek politikaların da süreceği kaydetti. Sadece Ankara'da 17 markette fiyatların günlük olarak alınıp takip edildiğini aktaran Özcan, kıyma fiyatlarının 33.9 ile 37.9 lira arasında değiştiğini, Et ve Süt Kurumu'nda ise kıymanın 25.75 liradan satıldığı bilgisini verdi. Kuşbaşının kilosunun 33.9 lira ile 45.9 lira arasında değişen fiyatlarla marketlerde satıldığını aktaran Özcan, karkas et fiyatlarının da 23.60-25.60 TL olduğunu söyledi.

LİMUZİN SIĞIR IRKI

Fransa'nın güney batısında bulunan Limosuin bölgelerinde yetiştirilmeye başlanılan bu sığır ırkı, 1886 yılında resmi olarak adına kavuştu. Üreme bakımından oldukça yetenekli olan bu sığırlar genelde et üretimi amaçlı olarak kullanılıyor.