Yetiştirici dört gözle 2019 yılı hayvancılık destekleri kararnamesinin yayınlanmasını beklerken Tarımdan Haber, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hayvancılık destekleri kapsamında bu yıl uygulamaya koyacağı önemli bir destekleme modelinin bilgisine ulaştı. 

ETÇİ BUZAĞIYA 2 KAT DESTEK VERİLECEK 

Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvan varlığı sayısını artırmak için düve desteğinin miktarını yükselterek, Türkiye genelinde kullanıma açmaya hazırlanırken, et sorunu çözmek için de buzağı desteklemesinde değişikliğe gidecek. 

SÜT IRKLA TOHUMLANMA ŞARTI GEVŞETİLECEK 

2019 buzağı desteklemesinde, sütçü ırkların kendi ırkından boğanın spermasıyla tohumlatma şartı gevşetilecek. Buna göre Tarım ve Orman Bakanlığı, süt üretiminde hayvan ıslahını bozmadan, sütçü ırkları etçi ırklarla tohumlattıranları ceza yerine ödüllendirecek. 

KENDİ IRKINDAN OLMAYAN TOHUMLAMADA BUZAĞI DESTEĞİ VERİLMİYORDU 

Daha öncesinde buzağı desteklemesinde buzağı soy kütüğüne kayıtlı anadan doğmuş ve anası kendi ırkından boğanın sperması ile tohumlanma şartı aranıyordu. Örneğin, süt ırkının kendi ırkından olmayan etçi ırkla tohumlanması durumunda buzağı desteği verilmiyordu. 

SÜTÇÜ SAF IRKLAR ETÇİ IRKLARLA TOHUMLANABİLECEK 

Tarım ve Orman Bakanlığı, sadece melez hayvanlarla ve 5 yaş üstü saf hayvanlarda serbest olan etçi ırk tohumlamanın uygulama alanını 2019’da genişleterek, sütçü saf ırklarında etçi ırklarla tohumlanmasına müsaade edecek. Burada hayvanlarda yaş şartı aranmayacak. Bu uygulamayı da teşvik etmek için 750 lira buzağı desteği verilecek. 

KARKAS ORTALAMASI YÜKSELTİLEREK ET AÇIĞI KAPATILACAK 

Tarım ve Orman Bakanlığı, buzağı desteklemesinde yapacağı bu değişiklikle karkas ortalamasını dünya ortalamasına çıkararak, ette yaşanan açığın yerli üretimle karşılanmasını amaçlıyor. 

SÜT DENGESİ KORUNACAK 

Yetiştirici, işletmesindeki bütün süt ırkı hayvanlarını etçi ırkla tohumlatamayacak. Tarım ve Orman Bakanlığı, süt üretimindeki dengenin bozulmaması için desteklemede buna dikkat edecek. Küçük veya büyük fark etmeksizin, işletmenin kendi sürü seleksiyonu için gerekli olan hayvanlar ayrılarak, onun üzerindekilere etçi tohumlama serbest bırakılacak.

DOĞRUDAN 750 LİRA DESTEK VERİLECEK 

Örneğin 1000 tane sütçü hayvanı olan bir işletmede hayvanların sürü seleksiyonu korunarak bir kısmı sütçü ırkla bir kısmı da etçi ırkla tohumlanacak. Etçi ırkla tohumlanan buzağıya da doğrudan 750 lira destek verilecek. 

Peki, Türkiye'nin et açığını kapatmak için buzağı desteğinde etçi ırkla ilgili yapılacak bu teşvik modeli hakkındaki görüşleriniz neler? Yorumlarınızla destek verin.