Tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu olan çiftçiler, 2016 yılı tarımsal desteklerden yararlanamayacak. Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere, bu borçları ödeninceye kadar 2016 yılında destekleme ödemesi yapılmayacak. 2015 tarımsal destek ödemeleri için de benzer bir Bakanlar Kurulu kararı yayımlanmıştı.

Diğer yandan Bakanlar Kurulu'nun 2016 yılında yapılacak tarımsal desteklemelere ilişkin kararında, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'taki çiftçilerin tarımsal amaçlı sulamada kullandıkları elektrik için bitkisel üretime konu destek ödemelerine de bloke konmuştu.

Bu bloke kararının ardından elektrik borcundan dolayı çiftçilerin doğrudan tarımsal desteklerden yararlandırılmaması yönündeki karar, zaten zor durumda bulunan çiftçileri olumsuz etkileyecek.

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı şöyle;

Tarımsal Sulamaya ilişkin Elektrik Borcu Bulunan Çiftçilere Bu Borçları Ödeninceye Kadar 2016 Yılında Destekleme Ödemesi Yapılmamasına İlişkin Karar

Madde 1 (1) Tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere, bu borçları ödeninceye kadar, 2016 yılında yapılması gereken tarımsal destekleme ödemeleri yapılamaz.

Madde 2 (1) Bu karar kapsamındaki bankacılık ile ilgili yapılacak iş ve işlemleri T.C. Ziraat Bankası Anonim Şirketi gerçekleştirir.

Madde 3 (1) Bu kararın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çıkarılacak tebliğler ile belirlenir.

Madde 4 (1) Bu karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 5 (1) Bu karar hükümlerini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.