Hastalıktan ari işletmelerde düve fiyatları 16 bin liraya kadar çıktı. Düve alım desteğinde başvurular 14 Ocak’ta sona ererken, bu tarihten sonra yapılan çalışmalarla destekten yararlanacak hak sahipleri belli oldu. Ancak yetiştiriciler, birçok bölgede fiyat şoku ile karşı karşıya kaldı.

YÜZDE 40 DÜVE DESTEĞİ KİME YARAYACAK? 

Hastalıktan ari işletmelerinde yakın gebe hayvanların fiyatı 16 bin liraya kadar çıktı. Verilecek yüzde 40 destek 12 bin 500 lira üzerinden verileceği için hayvanların yetiştiriciye maliyeti yüzde 40 destekle birlikte 11 bin lirayı buluyor. Normal piyasada yakın gebe düve fiyatları 10 bin 500 lira ile 12 bin 500 lira arasında değişirken, verilen desteğin yetiştiriciden ziyade hastalıktan ari işletmelere yarayacağı kaydediliyor. 

HAK SAHİBİ YETİŞTİRİCİLER AÇIKLANDI 

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından Düve Alım Desteği için illerden gelen başvurular değerlendirildi. Genel Müdürlük tarafından yapılan değerlendirme sonucu illerde başvuru yapan yetiştiriciler açıklandı. 

YETİŞTİRİCİ DESTEĞİN KENDİSİNE ÇIKMASINA PEK SEVİNEMEDİ 

Düve alım desteğinde hak sahibi olan yetiştiriciler, desteğin kendilerine çıkmasına pek sevinemedi. Piyasada 10 bin 500 lira ile 12 bin 500 lira arasında değişen gebe düve fiyatları, hastalıklı ari işletmelerde 16 bin liraya kadar çıktı. 

YÜZDE 40 DESTEK HASTALIKTAN ARİ İŞLETMELERE GİDECEK 

Yüzde 40 destek, 12 bin 500 lira üzerinden verileceği için 16 bin liraya alınan bir düvenin 5 bin lirası devlet tarafından 11 bin lirasını da yetiştirici ödeyecek. Yetiştiricinin yüzde 40 destekle birlikte sahip olacağı düve maliyetinin piyasadaki fiyatlara yakın olması tepki çekiyor.