Hayvan teminini kolaylaştırmak ve yerli üretimi teşvik etmek için 2017 yılında 30 yetiştirici bölgesinde düve merkezleri oluşturulmuştu. Bu düve merkezlerinde 200 başa kadar düve alımına Bakanlıkça belirlenecek düve bedelinin yüzde 30'u kadar destek verileceği açıklanmıştı. 

DÜVE MERKEZLERİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM'ye verdiği soru önergesi ile düve merkezlerini Meclis gündemine taşıdı. 

KAÇ YETİŞTİRİCİ BU DESTEKTEN YARARLANDI?

Gürer, soru önergesinde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'den şu soruların cevabını istemişti: “2017 yılında hayvancılık destekleme kapsamında 30 il yetiştirici bölgesi ilan edilmişti. 200 başa kadar düve alımına bakanlıkça belirlenecek düve bedelinin yüzde 30'u kadar destek verileceği açıklanmıştı. Bu kapsamda, 2017-2018 yıllarında kaç besici bundan yararlanmıştır? Ne kadar destek verilmiştir?"

BAKAN SORU ÖNERGESİNİ YANITLADI 

Soru önergesini yanıtlayan Pakdemirli: “Bakanlığımızca uygulanan, Damızlık Düve Alım Desteği kapsamında 2017 yılında 17 İlimizden 53 üreticimize 4,6 Milyon TL, 2018 yılında ise 22 İlimizden 56 üreticimize 7,6 Milyon TL destek ödenmiştir.” dedi.

DESTEKLENEN ÜRETİCİ SAYISI DEVEDE KULAK 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer iki yılda 109 üreticiye sağlanan bu desteğin devede kulak kaldığını belirterek, "Desteklere kırsal kesimden ulaşabilmesi için koşullarının düzenlenme aşamasında cazip tutulması şarttır. 15 bin köyde bir kişi bu projelerden yararlansa 15 bin üretici desteklenmiş olur. Kırsal kesim bu bağlamda, talepkar kılınmadan, kentten kırsala yönelişin yolu açılmadan projelerin amaçlandığı biçimde sonuçlar üretmesi zor görülmektedir. Kredi ve destek sağlanırken koşulların üreticiye çekici olacak bir anlayışla belirlenmesi gereklidir. Özellikle bakım masrafları ve hastalıklar da dikkate alındığında oluşan sorunların aşılması için devlet bu alanda çalışma yapmalı ve çözümü üreticiler ile birlikte oluşturmalıdır” dedi.