ÖZEL HABER

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bugün açıkladığı 2015 yılı Tarımsal Desteklemeleri kendisinin 2 ay öncesinden açıkladığını anımsatan Yıldırım, Bakanlığın desteklemeleri açıklamak için 2 ay niye beklediğini anlamakta zorluk çektiğini söyledi.

Tarımsal desteklerin çiftçinin tohumu ekmeden açıklanması gerektiğine vurgu yapan Yıldırım, “Tarım destekleri Türkiye'de çok geç açıklanıyor. Bu destekler çiftçi tohumu ekmeden açıklanması gerekir ki, çiftçi ona göre ne ekeceğine karar versin. AB ülkelerinde 7 yıllık tarım bütçeleri açıklanıyor. Şuanda AB ülkelerinde 2020 yılına kadar üretici hangi ürene ne kadar destek alacak, devlet ne kadar destek verecek bunların hepsi belli ama biz de adeta sır gibi saklanıyor. Çukurova'da mısır, ayçiçeği gibi birçok ürün ekildi. Halbuki bu destekler öncesinden açıklansa üretici ona göre karar verir. Hangi ürüne ne kadar destek verileceğini bilerek ona göre üretime karar verir" dedi.

HAYVAN BAŞI ÖDEMELER 6 YILDIR ARTMIYOR!

Hayvancılık desteklerinin hemen hemen hiçbir kaleminde artış olmadığını belirten Yıldırım, şunları kaydetti: “Hayvan başı ödeme 6 yıldır artış olmuyor. İlk kez manda yavrusu malak desteği 150 TL verilecek bu sene. Hayvan başı ödeme dediğimiz zaman 14 milyon hayvanı kapsıyor. Malak dediğimiz zaman da çok çok az sayıda bir çiftçiyi ilgilendiren bir destek. Asıl çiftçiyi ilgilendiren desteklerde bir artış yok. Sadece daha küçük kalemlerde artışlar var. Amaç 'işte destekleri artırdık' demek için yapılan artışlar bunlar. Benim iki ay önce açıkladığımdan da farklı bir şey yok zaten. Aynı kararnamenin sadece iki maddesinde değişiklik yapılmış. Bir tanesi pamuk pirimi… Taslakta 55 kuruştu, 65 kuruş olmuş. Bir de yağlı zeytin fidanı 100 TL'ydi, onu da 150 TL yapmışlar. Üzerinde hiçbir değişiklik yapılmamış. Bunu açıklamak için niye 2 ay beklediler anlayamıyorum!"

DIŞA BAĞIMLIYIZ AMA DESTEKLERİ ARTMIYOR!

Türkiye'nin hayvancılık alanında en büyük sorunlarından bir tanesinin yem hammaddeleri olduğunu kaydeden Yıldırım, “Hayvancılıkta Türkiye'nin en büyük sorunlarından bir tanesi de yem hammaddeleri. Türkiye bu alanda dışa bağımlı. En son rakamlara göre Türkiye 7 milyon ton civarında yem hammaddesi ithal etti. Türkiye'deki yem destekleri 4-5 yıldır hiç arttırılmıyor. İthalatta bu kadar döviz ödüyoruz. Yem hammaddeleri için ödenen döviz 4 milyar doları geçti. Ama içeriye dönük üretimi arttırmak için destekleri arttırmıyoruz. Burada bir çelişki var" eleştirisinde bulundu.

DESTEKLEMELERİN HERHANGİ BİR AMACI YOK!

Türkiye'deki desteklemelerin bir amaca matuf yapılmadığına da dikkat çeken Yıldırım, “Bizim tarımsal desteklerimizde, hükümet parayı veriyor ama neyi amaçlıyor o belli değil. 'Bu desteği verdim hayvancılıkta bu üretimi arttırdım veya bitkisel üretimi bu kadar arttırdım. Verdiğim destek şu sonuçları doğurdu' diye bir analiz bir değerlendirme de yok. Durum böyle olunca destekleme olmuyor para dağıtmış oluyoruz. Karşılıksız bir para dağıtma oluyor. Ürünler arası denge asla gözetilmiyor. Eğer buğday üretiminin arttırılmasını istiyorsak ona göre bir destek vermemiz gerekiyor" dedi.

TARIMDANHABER