Sesgazetesi.com.tr'nin haberine göre, Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, yaptığı yazılı açıklamada, 2020 yılına kadar münavebe yapmayan üreticinin desteklerden yararlandırılmayacağını belirtti.

Kocabaş, "Yayımlanan tebliğ ile birlikte bu süreç 2018 yılı itibariyle başladı. 2018 yılından itibaren arazisine 3 yıl üst üste pamuk veya başka bir ürün eken üretici destekten yararlanamayacak. Yani bu şu anlama geliyor, 2018, 2019 ve 2020 yılında arazisine aralıksız pamuk eken üretici 2020 yılında primden yararlanamayacak" dedi.

Söke Ovası'nın yaklaşık 100 bin dekarlık bölümünün taşkına maruz kalan ve tuzluluk oranı yüksek arazilerden oluştuğunu kaydeden Kemal Kocabaş, "Menderes Nehri'nin Bağarası'ndan başlayıp Balat–Batıköy'e kadar olan bölge ile yine sağ sahil ve sol sahil yani yedek 8 ile yedek 9 sulama kanallarından itibaren denize kadar olan bölgelerin kapsam dışında bırakılmasını istiyoruz. Buralar hem taşkın bölgesi, hem de tuzluluk oranı çok yüksek yerler. Pamuk dışında bir ürün yetişmiyor. Burasıyla ilgili olarak, ADÜ, DSİ, İl Tarım Müdürlüğü, Söke Ziraat Odası ve Söke Ovası Sulama Birliği olarak rapor hazırladık" şeklinde konuştu.

MÜNAVEBEYE UYMAYAN DESTEK ALAMAYACAK

Çiftçinin mağdur duruma düşmemesi için bir an önce münavebe şartını yerine getirmesi gerektiğini kaydeden Kemal Kocabaş, "Üreticilerimiz bu sene ellerindeki yerin yarısı kadar buğday veya yem bitkisi ekmelerini tavsiye ediyorum. Yeşil gübrede yapılabilir. Onun için şimdiden üreticilerimiz pamuk ektikleri yerin yarısını değişik ürün ekmeye çalışsınlar. Yani bu işi kademeli yapalım. Buğday, yem bitkisi veya yeşil gübre olarak ÇKS'ye bildirirlerse bu münavebe yerine geçiyor. Yani münavebe yapılmazsa 2020 yılında pamuk desteği alamayacaklar” ifadelerini kullandı.

TARIMDANHABER