Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kütahya'da Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPARD) Yatırımları toplu açılış törenine katıldı.

MAYIS AYI SONUNA KADAR DA YİNE 1 MİLYAR 400 MİLYON LİRA

Bakan Eker burada yaptığı açıklamada, Hükümet olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde, Türkiye tarımını yeni bir stratejik bakış açısıyla ele aldıklarını belirtti. Bakan Eker, tarımsal destekleme sistemini Uluslararası Para Fonu (IMF) ve diğer küresel finans kuruluşlarının söylediği şekilde değil, Türk çiftçisinin beklediği yönde daha verimli bir üretim gerçekleştirmesi için sistemi bütünüyle değiştirdiklerini kaydetti. İktidara geldiklerinde çiftçilerinin devletten aldığı desteğin 1 milyon 800 bin lira olduğunu hatırlatan Bakan Eker, şöyle devam etti: "2010 yılında bu rakam 10 milyar liraya çıktı. Sadece 2015 yılı içinde yani bu yılın ilk 3 ayında 10 milyarın 660 milyon lirasını ödedik. Toplamda mayıs başına kadar ödeyeceğimiz para ise 5 milyar lira. Yılın ilk 4 ayında 5 milyar lira, Türk çiftçisinin cebine karşılıksız hibe olarak girmiş olacak. Mayıs ayı sonuna kadar da yine 1 milyar 400 milyon lira ödeme yapıyoruz, toplamda 6 milyar 400 milyon lira yılın ilk 5 ayında Türk çiftçisinin cebine girecek."

KÜTAHYA'DA TARIMSAL ÜRETİM DEĞERİ 4 KAT ARTTI

Bakanlığının Kütahya'daki yatırımlarına da değinen Bakan Eker, daha önce 25 bin çiftçiye yılda 19 milyon lira destek verilirken, bunun geçen sene itibarıyla 82 milyon liraya çıktığını bildirdi. Bakan Eker, Kütahya'da 425 tesisin tamamlandığı bilgisini vererek, "Kütahya'da 84 milyonluk yatırım yapılmasını sağladık, bunun 46 milyon lirasını hibe verdik. Yüzde 50'den fazla hibe var. Kütahya'da tarımsal üretim değeri 4 kat arttı. İmkanlar ölçüsünde destek sağladık, sağlamaya da devam edeceğiz. Yüzde 65 oranında hibe sizi bekliyor. Getirin projeyi, yüzde 65'e kadar sizi destekleyelim" ifadesini kullandı.