Külliye'de düzenlenen Çiftçi Buluşması'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çiftçilere Mart ayı için 3 milyar 716 milyon liralık destek ödemesi müjdesi verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Mart ayı desteği ile birlikte 2019'un ilk 3 ayında çiftçilere verilen destek ödemelerinin ise 8 milyar 777 milyon lirayı bulacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin genel kurulu öncesinde Külliye'de Çiftçi Buluşması'nda yaptığı konuşmada ön plana çıkan başlıklar şöyle:

TARIM KREDİ TANZİM SATIŞLARIN ANA TEDARİKÇİSİDİR

Tarım Kredi Kooperatifleri gönüllü katılım ile çiftçilerimize hizmet veriyor. Tarım Kredi Kooperatifleri tanzim satış noktalarının ana tedarikçisidir.

TARIM KREDİ ÇİFTÇİYE HER ALANDA DESTEK OLDU

Birliğimiz geçen yıl çiftçilerimize 2 milyar 100 milyon liralık gübre, yaklaşık 2.5 milyar liralık yem, 1 milyar 250 milyon liralık motorin, 550 milyon liralık tohumluk, 400 milyon liralık tarım aleti, 300 milyon liralık da kömür satışı yaptı. Toplamda 8 milyar lirayı bulan bu satış rakamı ile çiftçimize her alanda destek olundu.

ÇİFTÇİYE 9 MİLYAR LİRA KREDİ AÇTI

Ortakların tohum, gübre, mazot, ilaçlama, sulama sistemleri, sera ürünleri, fide, fidan gibi ihtiyaçlarını karşılayan birliğimizin geçtiğimiz yıl bunun için açtığı kredi miktarı tam 9 milyar liradır. Çoğunluğu ayni olmak üzere birliğimizin her bir ortağına kullandırdığı kredi ortalaması ise 19 bin liradır. Kırsal kalkınma projelerinden en çok yararlananlardan da yine birliğimiz üyesi kooperatiflerdir. Birliğimizin önümüzdeki dönemde de çiftçilerimizin yanında yer almayı sürdüreceğine inanıyorum. Hükümet olarak çiftçilerimizi desteklemek için her türlü çabayı gösterdik, gösteriyoruz. Yılın ilk 2 ayında çiftçilere 5 milyar liralık destekleme ödemesi yaptık.

MART AYI İÇİN 3.7 MİLYAR LİRA DESTEK ÖDEMESİ YAPILACAK

Mart ayında yapılacak desteklerin müjdesini paylaşmak istiyorum. Alan bazlı desteklerde 2 milyar lira, buzağı desteğinde 730 milyon lira, diğer hayvancılık desteklerinde 198 milyon lira, yem bitkileri desteklerinde 80 milyon lira, sulama elektriği tohum gibi hususlarda 148 milyon lira olmak üzere toplam 3 milyar 716 milyon liralık destekleme ödemesi yapacağız.

6.1 MİLYON HEKTAR ARAZİ TOPLULAŞTIRILDI

Tarımdaki konumumuzu daha da güçlendirmek için pek çok çalışma yapıyoruz. Biri de arazi toplulaştırmasıdır. Geçtiğimiz 10 yılda 6,1 milyon hektar alanda arazi toplulaştırmasını tamamladık.

48 BİN GENÇ ÇİFTÇİYİ DESTEKLEDİK

48 bine yakın genç çiftçimizi 1.5 milyar liraya yakın destekledik. Tarım arazilerinin mirasla bölünmesinin önüne geçiyoruz. 1 milyon hektarlık arazinin bölünmesini engelledik.

BENİM ÇİFTÇİM BORCUNUN ÜSTÜNE YATMIYOR

Tarım sektöründe finans çok önemlidir. Ziraat Bankası aracılığıyla 32 milyar lira, Tarım Kredi Kooperatifi aracılığıyla ise 6.4 milyar lira kredi kullandırdık. Bu kredilerde geri dönüş oranının yüzde 98, 99'larda olmasını önemli görüyorum. Bu ne demektir? Benim çiftçim güvenilirdir, inanılırdır. Aldığı krediyi zamanında gelir öder. Çiftçi aldığı kredinin üstüne yatmıyor.

300 OVA İÇİN SİT KARARI

Her tarım alanına beton yığını dikersek bu vatana ihanet ederiz. Halen 250 ovamızı sit alanı olarak ilan etmiş durumdayız. Bu sayıyı yakında 300'e çıkarıyoruz. Buralar sadece tarım yapılan yerler olarak kalacak.

Hiç kimsenin ne üreticimizin ne de tüketicimizin ekmeğine göz dikmesine izin vermeyeceğiz. Bunu bir milli güvenlik sorunu olarak görüp ona göre müdahale ediyoruz.

GAP'TAN 6.3 MİLYAR DOLARLIK KATKI

Sadece GAP kapsamındaki sulamaların ülkemize katkısı 2.2 milyar dolar, enerji katkısı 4 milyar dolar içme suyu tarafındaki katkısı ise 500 milyon dolardır.

ET FİYATLARINDA İSTEDİĞİMİZ NOKTADA DEĞİLİZ

Bunca gayretlere rağmen istediğimiz fiyattan et satamadığımızı itiraf etmek istiyorum. Ancak hayvancılıkta durum iyiye gidiyor. Büyükbaş hayvan varlığı 2002 9.9 milyon adetti. Bu rakam. 17.2 milyonu geride bıraktı. Küçükbaş hayvan sayısı 32 milyondan 46.1 milyon adete yükseldi. Süt üretimi 8.4 milyon tondan 22.1 milyona çıktı. Kırmızı et üretimi 420 bin tondan 1 milyon 118 bin tona çıktı. Üretimdeki bu artış sayesinde yıllık süt tüketimi 122 litreden 258 litreye yükseldi. Kişi başı kırımız et tüketimi 6.1 kg'dan, 15 kg'a çıktı. Tüketim üretimden daha fazla arttı.

YEM VE GÜBREDE YAŞANAN SIKINTILARI BİLİYORUZ

Girdi maliyetlerini düşürerek üretimi teşvik etmemiz gerekiyor. Yem ve gübre konusunda yaşanan sıkıntıları biliyoruz. Bu iki ürünün hammaddesinde dışa bağımlılık söz konusu. Yem ve gübre üretimi artırmakla başlamak gerek. İthalatçı değil ihracatçı olmalıyız. Planlı üretime geçerek ithalatı azaltarak ihracatı artırmayı planlıyoruz. Havza bazlı üretim için 21 ürün belirledik. Buğday ve yem bitkilerini her yerde destekleyerek tarım sektörünü şaha kaldıracağız.