Tarımsal destekler bir taraftan bütçeden ayrılan kaynak miktarı ile diğer taraftan da mevcut kaynakların etkin ve verimli kullanılmaması yönünden eleştiriliyor. Ak Parti hükümetleri döneminde tarımsal destekler, 1.8 milyar liradan 22 milyar liraya çıkmasına rağmen üretimde yaşanan sorunlara bir çözüm olmadı. Mevcut sistemden çiftçi mutsuz, uygulayıcı (Bakanlık) mutsuz ve siyaset mutsuz, ülke ekonomisi de kaybediyor. Mevcut yapının sürdürülebilir bir tarafı görünmüyor.
Peki Türkiye tarımda yaşadığı üretim sorununu çözerek, çiftçiye/üreticiye/yetiştiriciye kazanç odaklı bir sistem uygulayamaz mı?
TÜRKİYE'NİN TARIMDA YAŞADIĞI SORUNLARI KÖKTEN ÇÖZECEK SİSTEM
Tarım politikaları konusunda uzman Ergin Kahveci, tarımsal desteklerde mevcut dağınıklığı giderecek, kaynakların etkin ve verimli kullanılmasını sağlayacak, piyasaya güven verecek ve en önemlisi kazanç odaklı bir üretim modelinin mümkün olduğunu söyledi.
TV 5'de Sadettin İnan'ın hazırlayıp sunduğu 'Emek ve Tarım' programında, tarımda üretimin sürdürülebilirliğini garanti altına alacak ve çiftçiyi de kırsalda üretime teşvik edecek bir sistem önerisinde bulunan Kahveci, bu sistemin detayları hakkında çarpıcı bilgiler verdi. Kahveci, bu sistemin çiftçiye/üreticiye/yetiştiriciye kazanç odaklı çalışacağının altını çizdi.
ÇİFTÇİNİN BORÇLANMA İHTİYACI ORTADAN KALKACAK
Bu sistemde eşik fiyat, müdahale fiyat ve referans fiyat uygulamalarıyla hem üreticinin hem de tüketicinin korunacağını, üretimin de sürdürülebilirliğinin garanti altına alınacağını kaydeden Kahveci, eşik fiyat ve referans fiyat uygulamalarından dolayı da çiftçinin borçlanmasına sebep olan işletme sermayesini vadeli işlemler senedi ile karşılayacağını ve bundan dolayı bankalardan borçlanma ihtiyacı kalmayacağı için çiftçinin faiz yükünden de kurtulacağını kaydetti.
PLANSIZ ÜRETİMİN ÖNÜNE GEÇİLECEK
Türkiye Tarımsal Ürünler Düzenleme Kurulu’nun zaman içinde ihtisaslaşıp kendi rekabet ortamını oluşturacağını ve bir süre sonra tepede böyle bir kurula ihtiyaç kalmayacağını vurgulayan Kahveci, bu modelle tarımsal üretimde yaşanılan en önemli sorunlardan olan plansız üretimin de önüne geçileceğini belirtti.
FİYATLAR EKİLİŞ ÖNCESİNDEN AÇIKLANACAK ÇİFTÇİ NE KAZANACAĞINI BİLECEK
Stratejik ürünlerin; hayvansal, bitkisel ve endemik bitkilerin eşik fiyat ve referans fiyatla diğer ürünlerin ise tek destek fiyatı ile üretiminin kontrol edileceğini dile getiren Kahveci, bütün fiyatların da sezon öncesinde veya ekiliş öncesinde açıklanacağını sezon arasında ise fark ödemesi ile müdahale fiyatlarının ortaya konulacağını anlattı.
OLUŞTURULACAK KURUL PİYASAYA GÜVEN VERECEK
ÇİFTÇİ/ÜRETİCİ/YETİŞTİRİCİ İÇİN KAZANÇ ODAKLI SİSTEM NASIL OLUŞTURULACAK? TÜRKİYE TARIMSAL ÜRÜNLER DÜZENLEME KURULU NASIL BİR GÖREV ÜSTLENECEK? EŞİK FİYAT, REFERANS FİYAT VE MÜDAHALE FİYAT NE DEMEK? İŞTE RAKAM VE ÖRNEK ANLATIMLARLA KAZANÇ ODAKLI DESTEKLEME SİSTEMİNİN ANA HATLARI
TARIMDANHABER
Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2020, 13:28
Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Diğer ülkelerde uygulanan tarımsal destekleme modelleri var. Bize uygun birçok model var. Desteklemeyi asıl üreticiye ulaştırmak. Ama nasıl. Gücü elinde bulunduran herhangi bir analiz yapmadan ve üreticinin fikrini almadan karar veriyor. Asıl önemlisi yanlış beyan ve denetim eksikliği bağlı olarak desteklemeler in yerini bulamaması.