Sayısız fidan ve proje destekleri ile Mersin tarımında fark yaratan Büyükşehir Belediyesi, arıcılıktan hayvancılığa, hibe desteklerinden teknik eğitimlere kadar birçok konuda çiftçinin yanında yer alarak üreticileri kaliteli üretim ve daha bol kazançla tanıştırıyor.

Son olarak Tarsus'un Çiriştepe ve Kaleburcu mahallelerinde hayata geçirilen 'İstiridye Mantarı Üretim Sistemleri' ile geçimini bağcılıktan kazanan üreticileri alternatif tarım ürünleri ile tanıştıran Büyükşehir Belediyesi, Mersin'in mevcut tarım ve üretim desenine katkı sağlayarak ekonomik, ekolojik, çeşit ve verim yönünden daha fazla kar elde edilebilmesine olanak sağlıyor.

Proje ile tarımla uğraşan ailelerin yaşam standartlarının yükseltilmesi ve ekonomik yönden aile bütçesine katkı sağlanması amaçlanırken, 70 metrekare alanda 7 ton kompost kapasiteli iki mahallede yalıtımlı üretim çadırında istiridye mantarı üretimi hedefleniyor. Kurulan örnek tesisler ile bu mahallelerde yaşayan üreticilere iş istihdamı da sağlanmış oluyor. Hayvancılık ve bitkisel faaliyetlerde bulunan bölge halkı, mantar yetiştiriciliği ile bundan sonra hem aile bütçesine, hem Mersin tarımına, hem de ülke ekonomisine katkı yapacak.


Traktör ve biçerdöverler için teşvik geliyor


70 METREKAREDE AYDA 5 BİN LİRA

İstiridye Mantarı Projesi'nde yer almaktan duyduğu mutluluğu anlatan Kaleburcu Mahalle Muhtarı Fuat Şen, “Böyle güzel bir projede yer almaktan gurur duyuyorum. İstiridye Mantarı ile hem kendi mahallemize hem de çevremize öncülük edecek bir projede yer alıyoruz. Burada 70 metrekarede Allah izin verirse yaklaşık 5 bin lira gelir elde edeceğiz. Mahalle halkımız bu yörede sadece üzüm üretimi ile geçiniyor. Yerimiz kırsal olduğu için üzümcülük bizler için doyurucu bir üretim olmuyor. Dolayısıyla mahallemizin böyle alternatif bir kazanca ihtiyacı vardı. Mahalleli ilk duyduğunda çok sevindi ve şimdi herkes bu işi yapmak için sıra bekliyor. Her zaman yanımızda olan Büyükşehir Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaz ve Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı yöneticileri ile personellerine teşekkür ediyoruz. Bize çok büyük destek verdiler. Ciddi miktarda harcamalar ile güzel bir tesis kurdular. Henüz deneme aşamasında ama yaklaşık 1 ay sonra biz de buradan kazanacağımız gelirle bu işi geliştirmeyi istiyoruz" dedi.


Bilim insanından mısır şurubu eleştirisi: Hasan Hans'tan daha mı değersiz!


TARSUS ÜZÜMÜNÜN TAHTINA TALİP

Üretici Sakine Bebek ise Büyükşehir Belediyesi tarafından mahallelerine kurulan tesis sayesinde herkesin alternatif üretim ile daha çok kazanacağına işaret ederek “Burası kırsal kesim olduğu için tarımsal üretimden yeteri kadar kazanamıyorduk. Ama bu proje oldukça başarılı ve yerinde bir proje. Ben de ileride bu tesisten kurmayı düşünüyorum. Bu projede sadece tesis sahibi değil, burada çalışan 20 kişi daha ek gelir elde ediyor. Üretimden güzel bir gelir elde edilirse, yıllardır üzümden umduğunu bulamayan mahalle sakinlerimizin hepsi bu işe başlar" diye konuştu.

Çiriştepe Mahalle Muhtarı Yaşar Can, “Bu proje kırsal kesimlere büyük fayda sağlayacak. Küçük bir alanda 4-5 bin lira kazanç getireceğini planlıyoruz. Mahalle halkı bağcılık ve üzüm üreticiliği ile uğraşıyor. Üzüm 20 sene önce de aynı fiyattan alınıyordu, şimdi de aynı fiyattan alınıyor. Araziler de küçülünce üretici gelecek seneye kavuşamaz oldu. Ama bu proje ile bahsi geçen miktar bizler için büyük para demek. Mahalle sakinleri de sabırsızlıkla buradan çıkacak sonucu bekliyor. Herkes artık mantar yetiştiriciliğine başlamak istiyor. Bizleri Mersin'den görüp halimizi anlayan ve yardımımıza koşan Büyükşehir Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaz'a çok teşekkür ederiz" şeklinde konuştu.

TARIMDANHABER