Sayısız fidan ve proje destekleri ile Mersin tarımında fark yaratan Büyükşehir Belediyesi, arıcılıktan hayvancılığa, hibe desteklerinden teknik eğitimlere kadar birçok konuda çiftçinin yanında yer alarak üreticileri kaliteli üretim ve daha bol kazançla tanıştırıyor.
Son olarak Tarsus'un Çiriştepe ve Kaleburcu mahallelerinde hayata geçirilen 'İstiridye Mantarı Üretim Sistemleri' ile geçimini bağcılıktan kazanan üreticileri alternatif tarım ürünleri ile tanıştıran Büyükşehir Belediyesi, Mersin'in mevcut tarım ve üretim desenine katkı sağlayarak ekonomik, ekolojik, çeşit ve verim yönünden daha fazla kar elde edilebilmesine olanak sağlıyor.
Proje ile tarımla uğraşan ailelerin yaşam standartlarının yükseltilmesi ve ekonomik yönden aile bütçesine katkı sağlanması amaçlanırken, 70 metrekare alanda 7 ton kompost kapasiteli iki mahallede yalıtımlı üretim çadırında istiridye mantarı üretimi hedefleniyor. Kurulan örnek tesisler ile bu mahallelerde yaşayan üreticilere iş istihdamı da sağlanmış oluyor. Hayvancılık ve bitkisel faaliyetlerde bulunan bölge halkı, mantar yetiştiriciliği ile bundan sonra hem aile bütçesine, hem Mersin tarımına, hem de ülke ekonomisine katkı yapacak.
Traktör ve biçerdöverler için teşvik geliyor
70 METREKAREDE AYDA 5 BİN LİRA
Bilim insanından mısır şurubu eleştirisi: Hasan Hans'tan daha mı değersiz!
TARSUS ÜZÜMÜNÜN TAHTINA TALİP
Üretici Sakine Bebek ise Büyükşehir Belediyesi tarafından mahallelerine kurulan tesis sayesinde herkesin alternatif üretim ile daha çok kazanacağına işaret ederek “Burası kırsal kesim olduğu için tarımsal üretimden yeteri kadar kazanamıyorduk. Ama bu proje oldukça başarılı ve yerinde bir proje. Ben de ileride bu tesisten kurmayı düşünüyorum. Bu projede sadece tesis sahibi değil, burada çalışan 20 kişi daha ek gelir elde ediyor. Üretimden güzel bir gelir elde edilirse, yıllardır üzümden umduğunu bulamayan mahalle sakinlerimizin hepsi bu işe başlar" diye konuştu.
Çiriştepe Mahalle Muhtarı Yaşar Can, “Bu proje kırsal kesimlere büyük fayda sağlayacak. Küçük bir alanda 4-5 bin lira kazanç getireceğini planlıyoruz. Mahalle halkı bağcılık ve üzüm üreticiliği ile uğraşıyor. Üzüm 20 sene önce de aynı fiyattan alınıyordu, şimdi de aynı fiyattan alınıyor. Araziler de küçülünce üretici gelecek seneye kavuşamaz oldu. Ama bu proje ile bahsi geçen miktar bizler için büyük para demek. Mahalle sakinleri de sabırsızlıkla buradan çıkacak sonucu bekliyor. Herkes artık mantar yetiştiriciliğine başlamak istiyor. Bizleri Mersin'den görüp halimizi anlayan ve yardımımıza koşan Büyükşehir Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaz'a çok teşekkür ederiz" şeklinde konuştu.
TARIMDANHABER