Çanakkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaya, Çanakkale’nin de içinde yer aldığı mazot ve gübre ödeneği ile ilgili olarak, “23 tane ile pamuk üretimi gerçekleştirdiğinden dolayı icmallerde noksanlıklar olduğundan dolayı da ödeme yapılmamıştı. Diğer kalan illere yapılmıştı ama bu 23 ile yapılmamıştı. Bu iki il icmallerdeki sıkıntıları giderdiği için ödemesi yapılacak. Diğer sıkıntılarını gideren illere de ödemeler devam edecektir” dedi.

Şu anda yeni bir dikim sezonu başladığını belirten Kaya, “Şu anda çiftçiye verilecek destek üretim olarak bundan sonra birkaç ay sonra tezgâhlarda, depolarda, arazilerde yerini alacaktır. Dolayısıyla bu tarzda desteklerin devletin üreticiye borcu olan desteklerin bir an önce ödenmesi de üretici açısından memnuniyet verici bir şey. Yeni üretim sezonuna hazırlanan üreticiye sermaye olacak. Bundan sonraki ödemelerin de devam etmesi, üreticinin en büyük beklentilerinden bir tanesi. Altını çiziyorum, üreticiye verilen her destek üretim olarak, ürün olarak, değer olarak karşımıza çıkacaktır. O bilinçle ödemelerin bir an önce yapılması çok kıymetli” ifadelerini kullandı.

ÖDENEN DESTEKLER EKONOMİK PAKET KAPSAMI DIŞINDA 

Kaya, bu tarımsal desteğin koronavirüs salgınından ötürü geçtiğimiz günlerde açıklanan ‘ekonomi paketi’ kapsamında olmadığını, bu desteğin daha önceden planlandığını ve her yıl yapılan bir destek olduğunu belirtti.

Ortada bir salgın olduğunu ve salgının üreticiyi nasıl etkileyeceği konusunda araştırmaların yapılmasını gerektiğini vurgulayan Kaya, “Ortada dolaşan salgın hastalıktan dolayı üretime yapabileceği etkiler şimdiden araştırılmalı. Biz bununla alakalı ne gibi etkileri olur diye araştırmalarını yapıyoruz. Ama bakanlığın da çok ciddi şekilde sahada bu virüsün üretime, üreticiye ne gibi zararı olur diye geç kalmadan adım atılması gerektiğini düşünüyoruz. Belki belli adımlar atılmıştır ama biz yine de iyi niyetli bir şekilde söylüyoruz çünkü bir belirsizlik var ve bu belirsiz sonucunda ortaya ne çıkacağı belli değil.

Yarın ne olacağı belli değil. Bizler ise bu süreçte her türlü hazırlığımızı yapmış durumdayız. Bu yüzden bu salgının üretime etkilerinin araştırılmasının, göz önünde bulundurulmasının çok kıymetli olduğunu, üreticiye yol gösterilmesinin ve fikirler verilmesinin, üreticiye önerilerde bulunulmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Ülkenin tamamında bir belirsizlik hakimken, üreticide de belirsiz olmaması söz konusu değil. Üretici yarın için planlama yapmıyor, en azın 4-5 ay sonrasında üretimini gerçekleştiriyor. Bugün toprakla buluşan tohumun ürününü 4 ay sonra elimize alabiliyoruz. Bu noktada üreticinin yalnız bırakılmaması en büyük tesellimiz” şeklinde konuştu.