ÖZEL HABER

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, hayvancılık destekleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Atatürk Üniversitesi Nene Hatun Kültür Merkezi'nde düzenlenen Doğu Anadolu Bölgesi Bakanlık Koordinasyon ve Sektörel Ortak Akıl Toplantısı'nda hayvancılık desteklerini açıklayan Çelik, yeni doğan buzağılara 4 aylık oluncaya kadar 350 lira, soy kütüğü olan buzağıya 450 lira ve yerli sperm kullanılan buzağıya da 500 lira destek verileceğini belirtti.

Geçtiğimiz yıl buzağı başına 75 lira, suni tohumlamadan doğan buzağıya ilave 35 lira ve yerli sperm kullanan buzağılara da ilave 75 lira destek veriliyordu.

4 BUZAĞIDAN BİRİ ÖLÜYOR!

Bilindiği üzere buzağı ölümleri hayvancılıkta en önemli sorunların başında geliyor. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Beslenme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve Tarımdan Haber yazarı Prof. Dr. Nurettin Gülşen,Türkiye'de her doğan 4 buzağıdan birinin hastalıklarla mücadele edemeyip öldüğünü belirtmişti. Gülşen, ABD ve Avrupa ülkelerinde bu kayıpların çok düşük olduğuna dikkat çekmişti.

ÖLÜMLERİN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ÖNEMLİ BİR KARAR

Bakanlığın, buzağı desteklerinde önemli bir artışa gitmesi, buzağı ölümlerinin önüne geçmek için önemli bir karar olarak görülüyor.

BESİ DESTEĞİ DEVAM EDECEK

Diğer yandan Bakan Çelik, besi hayvanı kesime götürülürken verilen 200 lira desteği yerli üretici açısından devam ettireceklerini de açıkladı.

KOYUN, KEÇİ DESTEKLERİ DE ARTTI

Çelik, koyun, keçi desteklerinin de arttığına belirterek, şunları kaydetti:

"Koyun, keçi için şu an itibarıyla 22 lira veriliyordu. Bunu 25 liraya çıkarıyoruz.

250 KOYUNU OLAN 5 BİN LİRA ÇOBAN DESTEĞİ ALACAK

Çoban desteğini devam ettiriyoruz. Buradaki alt sınırı 250'ye indirdik. Yani 250 koyunu olana yılda 5 bin lira çoban desteği sağlayacağız.

SÜT DESTEĞİNDE KALİTEYİ ESAS ALACAĞIZ

Sütte yaşanan iniş çıkışlarla ilgili sorunu Et ve Süt Kurumu üzerine aldı. Süt desteğinde kaliteyi esas alacağız. Bu konuda 650 milyon lira kaynak ayırdık. Sütte kalite desteğini öne çıkaracak şekilde desteğimizi sürdüreceğiz.

DESTEKLER DİREK BAKANLIK HESABINDAN ALINACAK

Birlik mensubu üretici kardeşlerimiz, bu konudaki destekleri direk Bakanlık hesabından alacaklardır."