Küçükbaş hayvan sayısını artırmaya yönelik TİGEM aracılığıyla başlatılan sözleşmeli üretim modeli projesi kapsamında yetiştiriciye 500 bin baş damızlık koyun dağıtılacaktı. Her bir yetiştiriciye 300 başa kadar olmak üzere dağıtılacak damızlık koyun projesinde, yetiştiriciye sigorta, işçilik, faaliyet giderleri avans olarak verilecekti. 

PROJEDE GERÇEKLEŞME ORANI YÜZDE 20'NİN ALTINDA KALDI 

Büyük umutla başlanılan 300 koyun projesinde hedeflerin tutmadığı ortaya çıktı. Aralık ayında proje sona ererken, proje kapsamında da bugüne kadar sadece 86 bin damızlık koyun dağıtıldı.

KREDİ GARANTİ FONU KEFALET VERMEDİ

Projede hedeflerin tutmamasında en büyük engel olarak Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) kefaletinin kaldırılmış olması gösteriliyor. Kredi Garanti Fonu’nun yetiştiricinin Ziraat Bankası üzerinden kullanacağı krediye kefalet vermeyince birçok yetiştiricinin mağdur olduğu ve proje kapsamında damızlık koyun alamadığı kaydediliyor. 

500 BİN BİLE YETERLİ GÖRÜLMEMİŞTİ 

Projenin başlangıcında dönemin Tarım ve Orman Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, proje kapsamında dağıtılacak 500 bin koyun sayısını yeterli görmeyerek, bu rakamın 1 milyona çıkarılması yönünde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a öneride bulunacağını açıklamıştı. Ancak gelinen noktada projede gerçekleşme oranının yüzde 20’nin altında kalması dikkat çekti. 

Kamuoyunda 300 Koyun Projesi olarak bilinen, Üretici Şartlarında Sözleşmeli Küçükbaş Hayvancılık Projesi, Ziraat Bankası, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) ve Tarım Sigortaları Havuzu arasında yapılan protokolle hayata geçirilmişti. Projede hayvan tedarik ve teslim kısmını TÜDKİYEB üstlenmişti.