Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, “İlk olarak 2008'de başlayan anaç hayvan desteği kaldırıldı. Bu yıldan başlayarak anaç hayvan yerine buzağıya destek verilecek. Buzağı başına 350 lira, soy kütüğüne kayıtlı buzağı için 500 lira, döl kontrolü kapsamında testlerini tamamlamış boğaların buzağılarına ilave olarak 50 lira ödeme yapılacak. Hayvancılık Desteklemeleri Hakkında Uygulama Esasları Tebliği (2016/26), 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 24 Haziran 2016 tarihli 29752 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Tebliğ kapsamında yapılacak olan 2016 yılı buzağı desteklemesinde, geçmiş yıllardaki buzağı desteklemelerinden farklı olarak, programlı aşılarının tamamlanması, Türkvet ve e-ıslah kayıtlarının yapılması şartıyla 2016 doğumlu her buzağı desteklemeden yararlandırılacaktır" dedi.

2016 yılı buzağı desteklemesi miktarları hakkında bilgi veren Butur; “4 ay ve üzeri buzağılar için 350 TL, soy kütüğüne kayıtlı olanlar için 500 TL döl kontrolü kapsamındakiler için ilave 50 TL'dir. Desteklemeden yararlanmak için buzağıların; 2016 yılı içerisinde doğmuş olması, Küpelenerek TÜRKVET ve E-ıslah'a kaydedilmiş olması, doğduğu işletmede canlı olarak 120 günü tamamlamış olması, buzağı desteği almak için buzağının işletmede 4 ay yani 120 gün yaşaması gerekiyor. Doğduğu işletmede 4 (dört) aydan önce ölen, kesilen veya başka işletmeye giden buzağılar için destek alınamayacak. Bu konuda bir istisna var. Buzağı yetiştirmeyen entansif süt işletmeleri, il/ilçe müdürlüğü onayı ile 4 (dört) aydan önce buzağı satabilir, bu buzağı 120 gün yaşamış ve aşıları tamamlanmışsa desteklemeden yararlandırılır. Yani süt hayvancılığı yapan bir işletme buzağı yetiştirmek istemiyorsa elindeki buzağıyı satabilir. Fakat satılan bu buzağı için desteğin alınması için yine buzağının 4 ay süreyle yaşaması ve aşılarının tam olarak yapılması gerekiyor. Programlı aşılarının (Şap, Brusella ve LSD aşıları) tamamlanmış olması gerekmektedir" diye konuştu.

Buzağı desteği için yetiştiricilerin acele etmesi gerektiğini belirten Butur, şunları kaydetti:

“Buzağı desteklemesi, soy kütüğü işletmelerinde 2017 yılında olmak üzere iki dönemde, ön soy kütüğü işletmelerinde ilki 2016 yılında olmak üzere üç dönemde yapılacak askı ve hak ediş çalışmalarıyla ödenecektir. İşletmesi soy kütüğüne kayıtlı yetiştiriciler; Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği aracılığıyla, ön soy kütüğüne kayıtlı olanlar ise; şahsen veya üyesi olduğu yetiştirici/üretici örgütleri aracılığıyla il/ilçe müdürlüklerine dilekçe ile başvuru yapabileceklerdir. Buzağı desteklemesi için 3 başvuru dönemi vardır. Birinci, başvuru dönemi 15 Temmuz 2016 tarihine kadardır. Bu dönemde başvurusu olmayan yetiştiriciler, bir sonraki destekleme döneminde başvuru yapabilirler. 2'nci başvuru dönemi 1 Kasım 2016-31 Aralık 2016 tarihleri arasındadır. İlk iki dönemde de destekleme başvurusu olmayan yetiştiriciler, bir sonraki destekleme döneminde başvuru yapabilirler. 3'üncü başvuru dönemi 1 Nisan 2017-1 Haziran 2017 tarihleri arasındadır. 1 Haziran 2017 tarihinden sonra yapılacak başvurular kabul edilmez, destekleme kapsamına alınmaz. Tebliğe göre; buzağıların zamanında küpeletilmesi, TÜRKVET ve e-ıslah kayıt sistemlerine kaydettirilmesi, programlı aşılarının yaptırılmasından yetiştiriciler sorumlu olacaktır. Hayvancılık desteklemeleri konusunda daha ayrıntılı bilgi almak isteyen üreticilerimiz, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğümüz ile ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize başvurabilirler."

“Bitkisel ürün işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, hayvansal ürün işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması konusunda sadece ham derinin işlenmesi, hayvansal ve bitkisel orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, yenilenebilir enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımı, soğuk hava deposu yapımı, çelik silo yapımı, kırsal ekonomik alt yapı yatırım konularında, çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri, bilişim sistemleri ve eğitimine yönelik yatırımlar hibe kapsamındadır. Hibe tutarı 30 bin TL'den az olamaz. Projeye yüzde 50'sine hibe yoluyla destek verilir. Proje KDV (Katma Değer Vergisi) hariç hazırlanır. Başvurular www.tarim.gov.tr internet adresinden yapılmaktadır. 5 Aralık 2016 tarihinde müracaat sona erecektir."

“Afetin ardından toplantılar düzenledik. Vekillerimiz bu işin içerisindeydi. Tamamen yaraların sarılması kolay değil. Çiftçilerimizin borçları erteleme kapsamına girdi. Ziraat Bankası'na ulaştı. Afet nedeniyle zarar gören çiftçilerimizden müracaat edenlerin Ziraat Bankası borçları ertelendi. Sosyal Yardımlaşma Fonundan ilimize 350 bin TL geldi. Çok mağdur olan 100 çiftçimize 3 bin 500 TL yardım yapılacak. Mütevelli Heyeti'nin kararıyla çiftçilerimize dağıtılacak. Şu zamana kadar 25 çiftçimize 3 bin 500'er TL verildi. Yaşanan afetten yaklaşık 700 çiftçimiz zarar gördü. Yangın afeti yaşayan Kirenli köyümüzde afet kapsamında alınmıştı. Onların mağduriyetini çözecek güzel bir proje hazırlanıyor. Kısa zamanda onlarından mağduriyetini gidereceğiz."