Basınçlı Sulama Sanayicileri Derneği, konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi:

"T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında üreticilere sağlanan bireysel sulama sistemleri hibe desteği, hem üretici hem de sanayici açısından önem arz etmektedir. Bu destekler; üreticinin modern sulama sistemlerine daha kolay erişmesini ve ürününden maksimum verim almasını sağlarken, sanayici açısından da daha fazla üretim ve dolayısıyla istihdam anlamına gelmektedir. Devletimiz de bu bilinçle 11. Kalkınma Planı’nda “Basınçlı Sulama Sistemlerine desteklerin arttırılarak sürdürüleceğini” beyan etmiştir.

2019'DA SORUN BAKANLIK OLURU İLE ÇÖZÜLMÜŞTÜ 

2019 yılında tebliğin yayınlanması, yürütmenin hangi kamu kuruluşu tarafından yapılacağı konusunda yaşanan belirsizlikten dolayı gecikmiş ve bu problem Ocak 2019 da “Bakanlık oluru” ile çözülmüştü.

DESTEKLEME BÜTÇESİNİN BELİRLENMESİ GEREKİYOR 

Bu aksaklıkların 2020 yılı ve sonrasında tekrar yaşanmaması için sulama sistemlerinin desteklenmesi hakkında yürütmenin Bakanlığın hangi kurumu tarafından yürütüleceğinin ve destekleme bütçesinin belirlenmesi gerekmektedir.

SULAMA SEZONU YAKLAŞTI ANCAK YASAL DEĞİŞİKLİK HALA YAPILMADI 

Bu görevin geçmiş yıllardaki tecrübesi, yeterli ve donanımlı personele sahip olması nedeniyle Tarım Reformu Genel Müdürlüğü (TRGM) tarafından yürütülmesinin uygun olacağı değerlendirmektedir. Mevcut yasa ile yürütmeyi üstlenmiş olan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü de yürütmenin TRGM tarafından yapılması konusunda bir yasa değişikliğini yaklaşık iki ay önce TBMM’ye vermiştir.

HİBE DESTEĞİNİN KALDIRILACAĞI KONUŞULMAYA BAŞLANDI 

Ancak sulama sezonuna çok kısa bir süre kalmasına rağmen yasa değişikliği hala gerçekleşmemiş, destek bütçesi belirlenmemiş ve 2019 yılında olduğu gibi belirsizlik sürmekte olup ilgili tebliğ yayınlanmamış, malzemelerin birim fiyat tespiti yapılmamıştır. Bu arada sektörde “modern sulama sistemleri için hibe desteklerinin kaldırılacağı” konuşulmaya başlanmıştır.

EN AZ 500 MİLYON LİRA BÜTÇE TAHSİS EDİLMELİ 

Basınçlı sulama sektörünün %80’nini temsil eden Basınçlı Sulama Sanayicileri Derneği (BASUSAD) olarak; tarımsal üretimin en önemli girdilerinden biri olan modern sulama sistemlerine çiftçilerimizin ulaşabilmesi için konunun acilen karara bağlanması (en az 500 milyon TL bütçe tahsis edilerek ya ilgili yasa değişikliğinin TBMM de kabul edilmesi veya geçen sene olduğu gibi sürecin “Bakan oluru” ile sürdürülmesi) gereğine inanıyoruz.

Aksi halde 11.Kalkınma Planı’nın önemli bir parçası olan; “2023 yılına kadar 2.000.000 hektarın modern sulama sistemleri ile sulanarak sulamaya açılması” hedefine ulaşmamız ve bitkisel üretimde arzu edilen artışın sağlanması mümkün olmayacaktır."